14 начина липозомният глутатион да подобри здравето

154

Открийте забележителните начини, по които липозомният глутатион може да подобри цялостното ви благосъстояние. Глутатионът, известен със своите мощни антиоксидантни свойства, предлага множество ползи за здравето. Независимо дали облекчава симптомите на Лаймска болест, подобрява функцията на черния дроб или действа като естествено болкоуспокояващо, това мощно вещество се произвежда естествено от тялото. С напредване на възрастта обаче производството му може да намалее. За щастие, липозомната глутатионова добавка на Core Med Science осигурява ефективно средство за повишаване на нивата на глутатион и извличане на многото му предимства.

1. Лаймска болест

Лаймската болест, често свързана с ухапвания от кърлежи, може да възпре хората да се занимават с дейности на открито, като къмпинг или туризъм. Центровете за контрол на заболяванията получават приблизително 30 000 нови случая на лаймска болест всяка година и нейните симптоми могат да персистират за продължителен период от време.

Заболяването се причинява от бактериална инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж, по-специално от спирохета, наречена Borrelia Burgdorferi (Bb). Ако не се лекува, тази спирохета може да причини дългосрочно възпалително увреждане на жизненоважни органи като сърцето, мозъка и ставите. Бързото лечение с антибиотици може ефективно да елиминира бактериите, което води до възстановяване на повечето хора. Някои обаче изпитват персистиращи симптоми като когнитивно увреждане, мозъчна мъгла, умора и болки в ставите, дори след антибиотично лечение.

Хроничната лаймска болест предизвиква свръхактивен имунен отговор, за който се смята, че допринася за повечето от тези симптоми. Като алтернатива някои смятат, че способността на спирохетата да избягва имунната система е основният проблем. И в двата случая пътищата на глутатиона играят значителна роля в неврологичното възпаление, особено при лаймската болест. Когато възникне инфекцията, клетките на имунната система, известни като неутрофили, повишават нивата на глутатион десетократно, за да се борят със спирохетата и произтичащото от това възпаление.

Пациентите с хронична лаймска болест често показват ниски нива на глутатион. Невровъзпалението може да доведе до дълбока умора и когнитивни затруднения, обикновено наричани „мозъчна мъгла“, увреждайки ясното мислене и паметта. Много пациенти съобщават, че добавянето на липозомален глутатион помага за подобряване на общата им енергия, намалява мускулната умора и ефективно облекчава неврологичните симптоми.

2. Аутизъм

Скорошен доклад в Pediatrics разкри, че 1 на 40 деца в Съединените щати има аутизъм, подчертавайки продължаващото значение на изследванията за подобряване на живота на децата с аутизъм. Проучванията показват, че децата с аутизъм са склонни да имат по-ниски нива на глутатион. Това има значителни последици, тъй като намалените нива правят по-трудно за тялото да управлява повишеното окисление и детоксикация на тежки метали и органотоксини. В скорошно проучване, включващо 13 деца с аутизъм, употребата на орални или трансдермални глутатионови добавки успешно повишава плазмените нива на глутатион. Повишените нива на глутатион могат да допринесат за подобрения в познавателните способности, промените в настроението, комуникацията и речта. Докато тези промени настъпват постепенно, кумулативният ефект се наблюдава при продължителна употреба на липозомен глутатион.

3. Пропускане на червата (IBS, IBD)

Темата за здравето на червата привлече широко внимание, но какво точно е пропускливо черво и как можем да се справим с него?

Червата притежават клетъчен слой с множество функции, включително усвояване на хранителни вещества, поддържане на имунната система и действащи като бариера срещу чужди и токсични вещества като бактерии, гъбички и вируси, както и несмлени хранителни частици. Когато червата функционират оптимално, тази бариера се поддържа от „тесни връзки“ между клетките на лигавицата на храносмилателния тракт. Но инфекциите, алкохолът, лошият диетичен избор, стареенето и хранителните алергии могат да отслабят тези връзки, позволявайки на чужди организми или токсични вещества да преминат през тях и да навлязат в кръвообращението (първоначално достигайки до черния дроб). Спуканите черва възникват, когато тези чужди вещества проникнат в системното кръвообращение, предизвиквайки силни имунни реакции и възпаление, докато клетките на имунната система се стремят да неутрализират, елиминират и усвоят нашествениците. Това е подобно на битка, която се води в тялото. Това възпаление може да стане хронично и да засегне различни органи, включително мозъка (което води до мозъчна мъгла и когнитивно увреждане), кожата (причиняващо обриви и псориазис), ставите (водещо до възпаление и болка) и дори самите черва (проявяващи се като IBS , подуване на корема, диария или запек).

Глутатионът играе критична роля в предотвратяването на „изтичане“ или това, което се нарича чревна пропускливост. Ензим, наречен глутатион S-трансфераза алфа, който е специфичен за клетките, покриващи червата, участва в клетъчната защита. Той свързва глутатиона с токсините и чуждите съединения в клетките, като детоксикира и предпазва чревния тракт от увреждане, като по този начин предотвратява пропускливостта на червата. Повишените нива на алфа глутатион S-трансфераза (алфа GST) в урината са свързани с повишена чревна пропускливост или спукани черва, което показва активната защита на чревната лигавица от глутатион.

Глутатионът се състои от три аминокиселини: глутамин, цистеин и глицин. Следователно, той служи като богат източник на глутамин, който е предпочитано гориво за ентероцитите (клетките на чревната обвивка). Многобройни проучвания подчертават критичната роля на глутамина за възстановяване на увредените чревни мембрани, намаляване на чревната пропускливост и поддържане на здрава бариера.

Липозомният глутатион също съдържа фосфатидилхолин (PC), който образува липозомите в липозомния глутатион. PC има независими ползи и е доказано, че лекува чревно възпаление, което го прави особено ценен в случаи на улцерозен колит, възпалително заболяване на червата (IBD), обикновено свързано с пропускливи черва. Доказателствата сочат, че повишената чревна пропускливост е свързана с болката, свръхчувствителността, слабото възпаление и симптомите на IBS-D (диария). В обобщение, приемането на липозомен глутатион предлага защита на чревните клетки срещу увреждане, доставя глутамин за възстановяване на чревните клетки и осигурява PC, който възстановява целостта на лигавичния слой и се справя с възпалението, особено при улцерозен колит.

4. Автоимунитет

Разпространението на автоимунните заболявания, характеризиращи се с това, че имунната система атакува собствените тъкани на тялото, нараства в Съединените щати. С над 30 милиона засегнати лица много случаи остават недиагностицирани. Тези заболявания могат да бъдат предизвикани от фактори като токсини от околната среда, стрес, пропускливи черва (тъй като 80% от имунната система се намира в червата) и консумация на алкохол. Когато възникне увреждане на тъканите, това води до значителен оксидативен стрес, тъй като клетките се атакуват и увреждат, което води до възпаление и различни симптоми като умора (при множествена склероза), болки в ставите (при ревматоиден артрит и болест на Crohn), мозъчна мъгла (при лупус и множествена склероза). склероза), проблеми с паметта и кожни обриви (като псориазис). Глутатионът, който бързо се изчерпва по време на оксидативен стрес, играе решаваща роля при тези състояния и попълването на нивата на глутатион често може да доведе до бързо облекчаване на симптомите.

5. Енергия

Постоянното чувство на умора и отпадналост е нежелателно за всеки. Производството на енергия се извършва в митохондриите, енергийните фабрики на клетката. Тези митохондрии също са отговорни за сигнализирането на клетките да умрат, когато състоянието им се влоши. Митохондриите обаче са постоянно атакувани от реактивни кислородни видове (ROS), които са окисляващи вещества, които увреждат митохондриите и намаляват ефективността на производството на енергия. Митохондриалният глутатион (mGSH) служи като защитен механизъм срещу тази продължаваща атака. Въпреки че mGSH не се произвежда в самите митохондрии, той трябва да бъде внесен от цитозола на клетката, където се синтезира глутатион (GSH). GSH трябва да премине митохондриалната мембрана, за да защити и поддържа функцията на митохондриите, като по този начин гарантира оцеляването на клетката.

Какво означава това?

Накратко, глутатионът играе важна роля в енергийните нива, които изпитваме. Като допълваме с липозомален глутатион, ние не само повишаваме нивата на циркулиращия глутатион, но също така осигуряваме фосфатидилхолин (PC), който служи като градивен елемент за митохондриалните мембрани, като ги поддържа здрави. PC също формира основата на липозомите в липозомния глутатион. По-ниските нива на mGSH могат да доведат до заболяване и намалена обща енергия в жизненоважни органи като мозъка, мускулите, сърцето, черния дроб и бъбреците. Приемането на липозомален глутатион като добавка може да помогне в борбата с това постоянно чувство на умора.

6. Токсичност на мухъла

Въпреки че повечето хора са запознати с мухъла, те може да не са наясно с потенциала му да причинява заболяване. Мухълът и други видове гъбички могат да бъдат вредни за човешкото здраве. Мухълоподобните гъби се защитават, като произвеждат силно токсични вещества, известни като микотоксини („мико“ се отнася за гъбички). Примери за добре проучени микотоксини включват афлатоксин, намиращ се във фъстъци, и AFB1, произведен от плесента Aspergillus, който е естествено срещащ се микотоксин, който се свързва с ДНК и се смята, че е първоначалният отключващ фактор за рак. Доказано е, че друг микотоксин, наречен OTA, повишава оксидативния стрес в клетките, което води до клетъчно увреждане, причинено от увеличеното производство на свободни радикали. OTA се свързва с атаката на липидите от тези свободни радикали.

Окислените липиди, като LDL (често наричан „лош“ холестерол), са замесени в съдови заболявания като атеросклероза (натрупване на мазнини в стените на артериите). Проучванията показват, че повишаването на нивата на глутатион чрез използването на прекурсора на глутатион NAC може да намали окислителното увреждане, предизвикано от микотоксина OTA.

Много хора, изложени на мухъл, изпитват редица изтощителни симптоми, включително умора, мозъчна мъгла, затруднено концентриране, болки в ставите и обриви. Глутатионът директно свързва и неутрализира микотоксините, а повишеният оксидативен стрес в клетките позволява подобрено производство на клетъчна енергия, което често води до незабавно облекчение.

7. Кожа

Кожата ни, тъй като е най-големият орган и видим отвън, има тенденция да разкрива признаци на стареене по-забележими от всяка друга част на тялото ни. Естествено, всички се стремим да поддържаме младежки вид. Разчитаме на различни продукти за грижа за кожата като кремове, овлажнители, средства за премахване на бръчки, пилинг и лазери, за да постигнем по-млада кожа. Някои хора също търсят глутатион заради потенциала му да изсветлява тена на кожата. Установено е, че глутатионът инхибира производството на меланин, тъмния пигмент, отговорен за оцветяването на кожата, главно чрез блокиране на активността на ензима тирозиназа. Преглед на изследователски проучвания, изследващи различни форми на глутатион (редуциран, окислен, липозомен, локален, интравенозен и т.н.) заключава, че почти всички форми демонстрират някакъв изсветляващ ефект върху кожата. Освен това, глутатионът проявява подхранващи кожата ефекти, като намаляване на появата на бръчки и увеличаване на еластичността на кожата, като по този начин придава цялостен защитен ефект и ефект против стареене на кожата.

8. Чернодробна функция

Поддържането на добра функция на черния дроб е от решаващо значение дори за хора, които не консумират алкохол. Черният дроб служи като наш основен филтър, който елиминира токсични вещества като лекарства и алкохол. Той също така играе жизненоважна роля в метаболизирането на мазнини, протеини и въглехидрати, синтезирането на фактори на кръвосъсирването, обработката на холестерола и производството на жлъчка. Тъй като самият черен дроб действа като детоксикатор, той съдържа значителни количества глутатион. Едно условие, което предоставя модел за изследване на чернодробната функция, е неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD). В проучване, включващо 29 участници, ежедневният прием на 300 mg глутатион води до понижени нива на чернодробния ензим ALT, който служи като повишен маркер на NAFLD и намалява с подобрена чернодробна функция. Терапията с глутатион също води до намаляване на други маркери на NAFLD, като триглицериди и неестерифицирани мастни киселини. Употребата на глутатион е обещаваща при управлението на чернодробни заболявания и се препоръчва изборът на липозомален глутатионов продукт с висока абсорбция, тъй като фосфатидилхолинът, присъстващ в липозомите, допринася за собствените си благоприятни ефекти върху чернодробната функция.

9. Имунна система

Имунната система действа като защитен механизъм на нашето тяло. Въпреки че повечето хора обикновено свързват витамин С с подкрепата на имунната система, също така си струва да обмислите включването на липозомален глутатион във вашата рутина, особено по време на периоди на продължителен стрес, лишаване от сън, излагане на болни хора (напр. грип или обикновена настинка) или при наличие на хронични инфекции като лаймска болест. Доказано е, че глутатионът помага в борбата с инфекциите, причинени от бактерии, вируси и други патогени, като повишава активността на борещите се с инфекциите бели кръвни клетки, включително естествени клетки убийци (NK) и Т-клетки. Подобрените с глутатион Т-клетки демонстрират повишено производство на вещества, борещи се с инфекциите, като играят важна роля в контролирането както на бактериални, така и на вирусни инфекции. Клиничните изпитвания показват, че добавките с глутатион повишават „убийствения“ ефект на NK клетките със 100% след шест месеца употреба. Глутатионът също така показва директен антибактериален ефект, подпомагайки имунните клетки в борбата с бактерията, отговорна за туберкулозата. Изследователите отбелязват, че глутатионът модулира поведението на различни клетки, включително имунни клетки, като по този начин увеличава вродения и адаптивен имунитет, като същевременно осигурява защита срещу микробни, вирусни и паразитни инфекции. Здравата имунна система е от съществено значение за поддържането на добро здраве и включването на глутатион във вашата рутинна добавка може да ви помогне да го постигнете или поддържате.

10. Детокс от тежки метали

Когато говорим за детоксикация от тежки метали, нямаме предвид намаляването на звука на музиката. В нашето съвременно общество е почти невъзможно да се избегне излагането на токсини от околната среда като тежки метали, които могат да бъдат намерени във въздуха (замърсяване), водата, храната и дори козметичните продукти. Като хора ние притежаваме присъща система за елиминиране на тези токсични вещества и глутатионът играе централна роля в този процес. Глутатионът се свързва директно с тежките метали, улеснявайки тяхната повишена разтворимост във вода и последващо елиминиране чрез жлъчката и урината, процес, известен като конюгация. Включването в програма за детоксикация на тежки метали без използване на липозомен глутатион, който подпомага усвояването на глутатиона в кръвообращението, може да бъде проблематично и може да доведе до ненужно страдание. Много хора прибягват до използване на хелатори, вещества, които премахват тежките метали от складираните тъкани, предимно мазнини. Предлагат се синтетични хелатори като DMSA, EDTA и DMPS, докато естествените хелатори включват екстракт от кориандър и хлорела.

Друг здравословен метод за елиминиране на тежки метали е чрез загуба на тегло, специално насочена към запасите от мазнини. Тъй като тежките метали се освобождават от натрупаната тъкан с течение на времето, те навлизат в кръвообращението. Този преходен период е особено несигурен, тъй като тежките метали са токсични вещества, които могат да предизвикат остри реакции. Тежки метали като живак, арсен, алуминий, антимон и флуорид възпрепятстват ключови стъпки в производството на енергия в нашите митохондрии чрез цикъла на лимонената киселина (CAC). Неутрализирането на тези отрови и възстановяването на енергийните нива изисква достатъчно резерви от редуциран глутатион (GSH). Много хора, обременени с токсичност от тежки метали, показват ниски нива на глутатион. Въпреки това, попълването на тези нива може бързо да възстанови изчерпаните запаси от енергия. Оловото, например, засяга почти всеки орган в тялото, като мозъкът е особено податлив, особено при децата. Дори изключително ниските нива на олово могат да причинят трайни ефекти, които продължават в юношеството и зрялата възраст. Увреждането, причинено от оловото, произтича от значително увеличаване на оксидативния стрес, тъй като оловото предизвиква производството на реактивни кислородни видове (ROS). Глутатионът стабилизира ROS, намалявайки щетите, причинени от токсичността на оловото, както и противодейства на ефектите на други тежки метали, споменати по-рано.

11. Мозъчна мъгла, памет, умствена острота

Преживяването на умствена мъгла не трябва да е норма и разчитането на кофеин не е здравословно решение. Неадекватното производство на енергия в нервните клетки на нашия мозък може да се дължи на възпаление, което води до умора, мозъчна мъгла, бавна когнитивна обработка и проблеми с паметта. Глутатионът ефективно противодейства на тези проблеми, особено когато се приема в липозомна форма.

Глутатионът играе защитна роля в нашите митохондрии, енергийните фабрики, присъстващи във всяка клетка. Той смекчава щетите, причинени от реактивни окислителни видове и се свързва с токсините от околната среда, които възпрепятстват производството на АТФ – валутата на клетъчната енергия.

Възпалението може да се оприличи на пожар, а глутатионът действа като пожарен маркуч, който го гаси. Липозомите в липозомния глутатион също допринасят за подобряване на умствената острота. Тези липозоми се състоят от фосфатидилхолин (PC), който служи като богат източник на холин. Холинът се използва за производството на ацетилхолин (ACh), невротрансмитер, отговорен за фокуса и бдителността в мозъка. ACh също играе роля в автономната нервна система, която несъзнателно регулира функционирането на органи като сърцето и белите дробове. Комбинацията от глутатион и фосфатидилхолин може да осигури осезаем енергиен тласък, понякога в рамките на само 30 минути след консумация на липозомен глутатион.

12. Облекчаване на болката

Живеете ли с постоянни болки в ставите и мускулна умора? Както бе споменато по-рано, глутатионът директно се бори с оксидативния стрес и модулира възпалението, като влияе върху белите кръвни клетки, включително клетките естествени убийци (NK) и Т-клетките, за да реагират по подходящ начин на нараняване или обиди като хроничен артрит, лаймска болест или токсичност на лекарства. Много хора съобщават за значително подобрение на болките в ставите и мускулната умора след използване на липозомен глутатион.

13. Сън

Според проучване на Gallup 40% от американците спят по-малко от 6 часа на нощ. Лишаването от сън увеличава оксидативния стрес, особено в хипоталамуса, областта на мозъка, отговорна за циркадните ритми и освобождаването на пептиди, освобождаващи хормони. Въпреки че провеждането на проучвания при хора по тази тема е предизвикателство, известно е, че лошото качество на съня, особено липсата на дълбок сън, както се наблюдава при обструктивна сънна апнея, усилва оксидативния стрес и намалява общия антиоксидантен капацитет, включително общите плазмени нива на глутатион. Клиентите на Core Med Science, които използват липозомен глутатион, съобщават, че изпитват по-спокоен сън, особено при продължителна употреба. Важно е да се отбележи, че използването на липозомален глутатионов продукт непосредствено преди лягане трябва да се избягва, тъй като фосфатидилхолинът в липозомите може да ви енергизира и потенциално да причини безсъние, когато се опитвате да заспите. Препоръчително е да използвате липозомен глутатион по-рано през деня, тъй като все още можете да извлечете ползите и да намалите въртенето през нощта.

Всички познаваме някой, който е бил подложен на терапия за рак, като химиотерапия или лъчетерапия. Конвенционалната химиотерапия и лъчева терапия използват агенти, които причиняват увреждане на раковите клетки чрез окисление (или чрез увеличаване на оксидативния стрес). За разлика от нормалните клетки, раковите клетки имат намалена способност да се предпазват от окислително увреждане поради по-ниски нива на антиоксиданти. Когато раковите клетки умират, те освобождават странични продукти, които предизвикват възпалителен отговор в имунната система, като допълнително увеличават оксидативния стрес върху нормалните клетки, които вече са напрегнати от ефектите на химиотерапията. Умората и мозъчната мъгла продължават дълго след приключване на терапията. Глутатионът играе ключова роля за възстановяване на енергийните нива. Той действа като моп или гъба, абсорбира и неутрализира свободните радикали и реактивните кислородни видове (ROS), които остават активни и причиняват увреждане на митохондриалните машини на нормалните клетки, възпрепятствайки производството на енергия. Чрез борба и неутрализиране на окислителните

14. Възстановяване от химиотерапия

Всички познаваме някой, който е бил подложен на терапия за рак, като химиотерапия или лъчетерапия. Конвенционалната химиотерапия и лъчева терапия използват агенти, които причиняват увреждане на раковите клетки чрез окисление (или чрез увеличаване на оксидативния стрес). За разлика от нормалните клетки, раковите клетки имат намалена способност да се предпазват от окислително увреждане поради по-ниски нива на антиоксиданти. Когато раковите клетки умират, те освобождават странични продукти, които предизвикват възпалителен отговор в имунната система, като допълнително увеличават оксидативния стрес върху нормалните клетки, които вече са напрегнати от ефектите на химиотерапията. Умората и мозъчната мъгла продължават дълго след приключване на терапията. Глутатионът играе ключова роля за възстановяване на енергийните нива. Той действа като моп или гъба, абсорбира и неутрализира свободните радикали и реактивните кислородни видове (ROS), които остават активни и причиняват увреждане на митохондриалните машини на нормалните клетки, възпрепятствайки производството на енергия. Чрез борба и неутрализиране на окислителните

Източници:

 1. Роля на метаболизма на глутатиона в защитата на гостоприемника срещу инфекция с Borrelia burgdorferi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877983/
 2. Клинично изпитване на добавки с глутатион при разстройства от аутистичния спектър https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628138/
 3. Ролята на глутатионовата антиоксидантна система при нарушаване на чревната бариера при модел на експериментален некротизиращ ентероколит при гризачи. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15349102
 4. Роля на глутамина в защитата на плътните връзки на чревния епител https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/
 5. Противовъзпалителни ефекти на фосфатидилхолина* http://www.jbc.org/content/282/37/27155.full.pdf
 6. Фосфатидилхолинът контролира възпалението при улцерозен колит https://www.clinicaleducation.org/resources/abstracts/phosphatidylcholine-pc-controls-inflammation-in-ulcerative-colitis/
 7. Митохондриален глутатион: Характеристики, регулиране и роля при болестта https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3578987/
 8. Чревна пропускливост – нова цел за превенция и терапия на заболявания https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
 9. Синдром на раздразнените черва: методи, механизми и патофизиология. Сливането на повишена пропускливост, възпаление и болка при синдрома на раздразнените черва cr_pub%3Dpubmed&
 10. Дефицит на глутатион в патофизиологията на заболяване, свързано с микотоксини https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942754/#B29-toxins-06-00608
 11. Глутатион за изсветляване на кожата: господстващ мит или основана на доказателства истина? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5808366/
 12. Глутатион и адаптивни имунни отговори https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22164280
 13. Рандомизирано контролирано проучване на орален глутатион https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752
 14. Глутатион и инфекция https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23089304
 15. Medscape: Токсичност с олово MxV6nI5hcvm7wi9OdIaAiwPEALw_wcB#a3
 16. Лишаването от сън предизвиква специфично за мозъчната област понижение на нивата на глутатион https://journals.lww.com/neuroreport/Abstract/1998/08240/Sleep_deprivation_induces_brain_region_specific.31.aspx
 17. Окисленият глутатион насърчава съня при зайци https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0361923097004413
 18. Биомаркери за оксидативен стрес при пациенти с нелекуван синдром на обструктивна сънна апнея https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389945712000305
 19. Ефикасност на глутатиона за лечение на неалкохолно мастно чернодробно заболяване: отворено, многоцентрово пилотно проучване с едно рамо https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549431/

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.