Дълголетие с НМН. Свойства, ползи и безопасност при хора

218

Никотинамид мононуклеотид или НМН е важно съединение за насърчаване на дълголетието и цялостното здраве. Една от най-известните функции на НМН е способността му бързо да се преобразува в НАД (никотинамид аденин динуклеотид).

НАД (известен също като НАД +, когато е в окислена форма) е коензим, който се намира във всяка клетка в тялото. Известно е обаче, че той намалява с възрастта. Поддържането на нивата на НАД + високи, особено в по-късен етап на живота, води до по-здрави клетки, ползи против стареене и намаляване на риска от развитие на различни заболявания.

Основни свойства на НМН

Тъй като НМН е предшественик на НАД +, осигурявайки на тялото големи количества НМН, ефективно повишаваме нивата на свързания с възрастта естествен спад на НАД +.
Поддържайки високи нива на НАД + намаляме клетъчното стареене и риска от хронични заболявания. Коензимът също участва в регулирането на Сиртуините, които са семейство протеини, играещи решаваща роля за дълголетието.

По-рано се смяташе, че НМН трябва да бъде превърнат първо в НР (никотинамид рибозид). Въпреки това през 2019г. беше открито, че специфичен НМН транспортер, наречен Slc12a8, позволява на НМН да влезе директно в клетките и бързо да се превърне в НАД +.
НМН и НР са предшественици на НАД + и са в състояние ефективно да повишат неговите нива. Тъй като тези молекули са от семейството на витамин В3 (ниацин), те се намират в някои храни, но концентрациите са много малки и е невъзможно да се постигне ефекта на добавките.

Ползи от NMN според последните изследвания

Освен, че директно повишава нивата на НАД +, NMN също е изследван за ефектите му върху намаляване на различни заболявания и подобряване на здравните показатели. Досега всички проучвания са правени с животни, тъй като клиничните изпитвания върху хора все още са в начален стадий.

1. Насърчаване на дълголетието

Най-известната полза от NMN включва неговите ефекти върху насърчаването на дългия живот. С напредване на възрастта производството на енергия и митохондриалната функция намаляват, което в голяма степен се дължи на паралелния спад на НАД + в различни клетки и органи в тялото.

Стареенето на клетките се изразява в това, че те спират да се делят и губят своята функция, което играе важна роля в процеса на остаряване и заболяване. Ефектите от клетъчното стареене могат да бъдат смекчени чрез увеличаване на нивата на НАД +, като ги допълним с NMN.
Тъй като NMN е основен предшественик на НАД +, допълването с него е полезен начин за намаляване на клетъчния и митохондриалния упадък и дисфункция, възникващи с възрастта.

2. Подобрена когнитивна функция

Доказано е, че NMN подобрява когнитивните показатели и основните причини за болестта на Алцхаймер. При невродегенеративни нарушения като Алцхаймер, намаляването на НАД + в мозъка води до нарушена митохондриална функция. Попълвайки депата за НАД + чрез NMN помага за предотвратяването на тази дисфункция.
Установено е също, че NMN инхибира растежа на амилоидите в проучване, публикувано в Brain Research през април 2016г. Натрупването на амилоидни плаки е отличителен белег, характерен за патологията на болестта Алцхаймер.

В проучване, публикувано през юни 2019 г. в Redox Biology, по-възрастните мишки, които са приемали NMN, са имали подобрения в невро-съдовото здраве, пространствената работна памет и координацията на походката.
Тъй като микросъдовата дисфункция играе голяма роля за развитието и прогресирането на когнитивния спад, подобряването на невро-съдовото здраве чрез NMN има както превантивен, така и терапевтичен потенциал при състояния като деменция и Алцхаймер.

3. Намаляване на затлъстяването

Въпреки че затлъстяването може да се появи на всеки етап от живота, възрастните хора са особено податливи на увеличаване на теглото, тъй като метаболизмът се забавя и телесният състав се променя, за да се благоприятстват мазнините над стройните мускули.

Затлъстелите индивиди имат намаление както в нивата на НАД +, така и в производството на ATP. Това може да се спре с поддържането на високи нива НАД + чрез NMN, като същевременно се подобрят метаболитните пътища за поддържане на здравословно тегло.

В проучване от декември 2016 г., публикувано в Cell Metabolism, мишките, които получават 100-300 mg/kg доза NMN за 12 месеца, имат намаление на телесното тегло съответно с 4-9%. NMN не намаля апетита. По-скоро начина по който работи е като увеличава разхода на енергия и консумацията на кислород.

Тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за много други хронични заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания, деменция и рак, NMN е полезен начин за намаляване на този риск.

4. Подобрени метаболитни показатели

Метаболитните показатели, които имат тенденция да се променят с възрастта, включват контрол на глюкозата и инсулина и липидните профили, които са рискови фактори за диабет и сърдечни заболявания.

В споменатото по-рано проучване от 2016 г. за Cell Metabolism, мишките, които са приемали НМН в продължение на 12 месеца, значително са подобрили чувствителността си към инсулин.

Подобно проучване установява, че болни от диабет мишки, които са приемали НМН, значително са подобрили своя глюкозен толеранс, както и повишени концентрации на НАД +, и подобрена чувствителност към инсулин.

Въпреки това, краткосрочният прием на НМН не е довел до подобрения на глюкозата на гладно, което показва, че може да е необходим по-дълъг период на приемали, за да се видят ползите.

5. Подобрено репродуктивно здраве

Скорошно проучване, публикувано в Cell Reports през февруари 2020 г., установи, че женските мишки в репродуктивно възраст, които са получили ниска доза НМН, са имали повишена раждаемост и намаляване на времето за забременяване, както и подобрения в резултатите от инвитро. Прочетете повече за резултатите от това проучване тук.

Тъй като затлъстяването е рисков фактор за безплодие, някои от ползите на добавката НМН върху репродуктивното здраве могат да бъдат обвързани с неговите свойства за намаляване на затлъстяването.

Различните форми на хранителната добавка НМН

Има четири основни метода, чрез които може да се приема НМН:

1. Прах

Може да се приема НМН на прах, като се смеси с вода или друга течност. Този метод позволява по-свободно определяне на предпочитаната доза. За препоръчитане е да се остави прахът да се разтвори директно под езика за оптимално усвояване.

2. Таблетки с продължително освобождаване

Киселинно-устойчивите таблетки позволяват по-бавно освобождаване на НМН, което може да доведе до повишаване на нивата на НАД + за по-дълъг период от време. По-бавното освобождаване също помага НМН да остане в тънките черва за по-дълго, а НМН транспортерът Slc12a8 се намира главно в тази област.

3. Капсули

Капсулите са типичната форма на добавка; този метод позволява и по-бавно освобождаване на НМН в кръвта.

4. Подезичен прием

Таблетките за подезичен прием избягват стомашно-чревния тракт, като се разтварят напълно под езика. Това води до бързото усвояване на НМН в кръвоносните съдове на устата.

Безопасност и странични ефекти

Тъй като всички проучвания за НМН и здравните резултати са проучени при животни, вероятно всеки се чуди, безопасно ли е съединението за хората.

Изследване, публикувано в Endocrine Journal през февруари 2020 г., потвърждава че НМН е безопасен за хората. Установено е, че дози от 100, 250 и 500 mg НМН са ефективно метаболизирани и безопасни в клинично изпитване.

Не е открито НМН да показва някакви основни странични ефекти, за разлика от някои от неговите роднини. Ниацинът, или никотиновата киселина, обикновено води до „ниацинов зачервяване“, като червената, топла и сърбяща кожа е често срещан страничен ефект от високите дози.

Извод:

НМН е прекурсор на коензима НАД +, който е необходим на всяка клетка в тялото, и който намалява с възрастта, а е отговорен за много заболявания, свързани с възрастта.
Основните предимства от приема на НМН включват насърчаване на дълголетието, намаляване на затлъстяването и подобряване на метаболитните показатели, когнитивната функция и репродуктивното здраве.

НМН може да се приема по няколко начина, включително на прах, таблетки и капсули и е доказано, че е безопасен за хората.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.