Метформин е най-евтиното хапче против стареене – 11 стотинки

625

Проучвания при повече от 10000 души показват, че хората, които приемат метформин, дори и да са диабетици, са защитени от други заболявания на стареенето. Изключително рядко се появяват нежелани реакции, най-често срещано е стомашното разстройство, което всъщност е полезно – ако сме гладни губим апетит, а това пък помага да гладуваме. Недостатъците са изключително малко, а предимствата, които дава са много в сравнение с това, което предстои.

Какво е метформин и как ни влияе?

Metformin е производно на растителна молекула от френски люляк, той влияе пряко на митохондриите в клетката. митохондриите са нашите батерии, които произвеждат химична енергия. Навлизайки в митохондриите метформинът прекъсва производството на химичната енергия и тялото получава сигнал, че не произвежда достатъчно от тази енергия, т.е ниски нива на ATP.

Така тялото е принудено да умножи броя на митохондриите, за да го поправи – имаме по-малък брой когато седим и не се движим, а стават повече когато спортуваме. По този начин нашите клетки стават все по-ефективни и способни да генерират енергия в дългосрочен план.

В краткосрочен план всъщност медикамента отравя част от митохондрията, което впоследствие води до ползи, но тъй като се нуждаем от митохондрии при физическа активност, се оказва че метформина и спорта се противопоставят. 

Какви са ползите от приема на metformin?

Клетките в нашето тяло стават по-чувствителни към инсулина, което поддържа нивата на глюкозата и захарта по-стабилни. 

Metformin помага за физическото възстановяване и предпазва от болести като рак, сърдечни заболявания, алцхаймер и стареене.

Активира пътя за дълголетие наречен AMPK.

Намалява нивата на протеина CD38, който е основният ензим в нашите тела, причиняващ разграждане на NAD+, а то е горивото на Сиртуините. CD38 се намира в имунните клетки и нивата му се покачват с остаряването на организма.

Скорошни изследвания в Испания показват, че Метформин – лекарството за диабет всъщност може да работи по същия начин като други молекули, като активира любимия ни ензим Sirtuin.

Последни проучвания доказват, че Метформин връща до 2.5 години от живота на човека. Например ако някой е на 52 години приема лекарството, то неговия биологичен часовник ще покаже 49.5 години. Това доказва, че той успешно удължава живота.

С какво трябва да са наясно спортистите?

Въпреки че има ефект против стареене, метформинът може да намали физическите показатели при спортистите. Възможно е да притъпи ефекта от упражненията и изграждането на митохондриите заради частичното им отравяне, което би довело до трудно възстановяване на тялото. Митохондриите ще се умножат, но на по-късен етап, а на спортиста са му необходими на момента. За това не е подходящо да се приема метформин в дни, в които тренираме и се възстановяваме.

Най-често срещана доза за дълголетие

1000 мг в дни без активни тренировки.

Ако приемаме метформин през нощта, неговия ефект преминава докато спим, а когато се събудим вече е напълно усвоен.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.