Анти-стареене с НАД + (никотинамид аденин динуклеотид)

3 633

НАД + е ключов коензим, на който митохондриите в нашите клетки разчитат за поддържане на всички основни функции в тялото. Никотинамид аденин динуклеотид играе ключова роля в комуникацията между ядрото на нашите клетки и митохондриите, които захранват клетъчната активност. Това химическо вещество действа като гориво, необходимо за множество процеси като метаболизъм, поправка на увредено ДНК, активиране на ензимите Sirtuin.

Главният регулатор за производството на NAD + е ген на име NAMPT, който се включва при физическо натоварване, глад, ниска глюкоза, промени в околната среда като температурен стрес, предшественици на NAD + като никотинамид мононуклеотид (NMN).

Нивата на НАД + се увеличават и намалят в зависимост от какво ядем, дали се упражняваме, дори от това кое време на деня е. През деня нивата на НАД + се повишават, но след като хапнем обилно, те отново ще се понижат.

Защо се нуждаем от високи нива на НАД +

С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко НАД + и комуникацията между митохондриите и клетъчното ядро се нарушава. Ниските нива на НАД + влошават способността на клетката да прави енергия, което води до стареене и болести и дори се счиат за ключовият фактор за остаряване.

Повишените нива на НАД + в мозъка подобряват паметта. Освен това стимулира възстановяването и подобрява притока в кръвоносната система.

Доказано с проучване се предотвратяват някои аспекти на физиологичния спад чрез: намалено телесно тегло и мазнини; увеличена чиста мускулна маса; повишена енергия и мобилност; подобрена зрителна способност; подобрена плътност на костите; добре се понася без очевидни лоши странични ефекти; повишена консумация на кислород и дихателен капацитет; подобрена чувствителност към инсулин и липиден профил на кръвната плазма.

Лоша биодостъпност при капсули

НАД + не е ефективен при смесване с вода или под формата на капсули. Молекулата NAD + е два пъти по-голяма от NR или NMN и се разгражда напълно в стомашно-чревния тракт. Изследователите не използват NAD + в питейната вода на опитни мишки, както и не се продава в капсулна форма за хора.

Изследванията с помощта на НАД + инжекции в мишки са успешни. При хората клиниките, които предоставят НАД + инжекции набират популярност, въпреки че струва над 1000 лева на ден и изискват пациентът да бъде закачен за 8 часа.

Капсулите NMN и NR се усвояват само частично в стомаха, a почти изцяло се метаболизират в черния дроб и се екскретират като NAM.

Подезиченият прием решава проблема с биодостъпността

Молекули като NMN и NR имат ниско молекулно тегло и са хидрофилни. Те могат да се абсорбират през капилярите под езика преминавайки директно в кръвообращението. Това се нарича подезична (под езика) доставка.

Подезичният прием заобикаля стомаха и черния дроб. Това решава проблема с биодостъпността на капсули, които се усвояват в стомаха. Вместо НАД + прекурсори може да се използва НАД + молекулата. Освен това този тип прием значително подобрява ефективността на НМН.

Как да повишим нивата си на NAD +?

Количеството на НАД + непрекъснато се консумира и допълва, като целия обем се рециклира 2-4 пъти на ден с помощта на ензима NAMPT

Упражнения, които увеличават драстично нивата на НАД +

Изследователите установяват, че 2-3 кратки, но високо интензивни интервални тренировки на седмица са далеч по-ефективни за намаляване на възпаленията и увеличаване на НАД +, особено сред по-възрастните.

Упражненията са много ефективни при повишаване на AMPK и NAD +, особено когато се изпълнява в моменти на ниски нива на глюкоза в кръвта.

Кратката ударна активност постига целта, като избягва пренатоварването от тренировки за издръжливост, които увеличават възпалението и консумират NAD +.

Хранителни добавки за повишаване на НАД +

Активното спортуване и гладуването са естествен метод за поддържане на високи нива на никотинамид аденин динуклеотид. Ако искаме да постигнем добри резултати не е достатъчно да разчитаме само на тренировки и диета, необходимо е да се комбинират с хранителни добавки.

В основата на всяка добавка стои никотинамид, който е форма на ниацин, витамин В3. Не е добра идея просто да предозираме с витамин B3, защото имаме нужда и от други компоненти, за да образуваме голямата молекула NAD +. Но тъй като тя е наистина голяма, ако я дадем на клетката, тя няма да усвои. Не може и да приемаме само никотинамид, тъй като е твърде малък и се нуждае от останалите части. За това се нуждаем от NAD + бустери, наречени прекурсори.

Основен и най-ефикасен прекурсор е никотинамид мононуклеотид (NMN). В проучване пез 2017 г. приема на добавката на NMN за 4 дни значително повишава NAD + и SIRT1, които предпазват от увреждане на бъбреците. NMN преминава през черния дроб, в мускулите и се метаболизира до NAD + за 30 минути.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.