Стоп на стареенето с НМН (никотинамид мононуклеотид) и НАД +

1 862

Добавката Никотинамид мононуклеотид (nicotinamide mononucleotide) е производно на ниацин, който е форма на витамин В3. НМН е сравнително естествена молекула и е междинен предшественик на НАД +. Когато го приемем той се поема от транспортер и в рамките на една стъпка, наречена NAMPT, ще бъде превърнат в НАД +, тогава тази голяма молекула се заключва вътре в клетката. Ензимът NAMPT се активира чрез физически стрес като упражнения или от диета. Той е критична стъпка за повишаването на НАД +, без който не получаваме редица ползи против стареене.

С остаряването нивата ни на ко-ензима никотинамид аденин динуклеотид (НАД +) намаляват значително. На 50 годишна възраст ще имаме половината от нивата, които сме имали, когато сме били на 20, тъй като с годините те се понижават по естествен път. Този драстичен спад на нивата се счита за ключов фактор и една от основите причини за остаряване.

Повишаването на биосинтезата на NAD+ чрез междинни съединения като NMN и NR, се очаква да подобри физиологичния спад.

David Sinclair

С какво помага NMN и как удължава живота?

През 2013 г. изследвания, публикувани от д-р Дейвид Синклер (David Sinclair), демонстрират, че дори краткосрочен прием на никотинамид мононуклеотид повишава нивата на NAD+ и възстановява много аспекти на стареене.

Повишава плодовитостта. Проучване доказва ползата му при репродуктивната система на жените в напреднала възраст

Помага и при лечение и профилактика на широк спектър от заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, Алцхаймер, Паркинсон и др.

НМН е бустерна молекула играеща роля на гориво за ензимите Sirtuin, които се нуждаят от NAD+, за да са активни и да работят. Сиртуините не защитават тялото без високи нива на NAD+, но никотинамид мононуклеотид повишава нивата до степен, която рядко можем да постигне дори маратонец.

Никотинамид мононуклеотид е много важен за стабилизиране на генома и го предпазва от увреждане.

Кръвоносните съдове постоянно се нуждае от NAD+, но в даден момент нямаме достатъчно, защото го губим с годините. НМН запълва тази празнина и позволява на кръвоносните съдове да реагират на упражнения, дори създава нови кръвоносните съдове без да се упражняваме.

НМН ефективно смекчава свързания с възрастта физиологичен спад. Засилва енергийния метаболизъм, насърчава физическата активност, подобрява чувствителност към инсулин и плазмения липиден профил, подобрява функцията на очите и други патофизиологии.

Приемайки НМН превключваме основния си източник на енергия от глюкоза към мастни киселини

НМН оказва значителни превантивни мерки срещу свързано с възрастта нарушение в енергийния метаболизъм.

Защо да изберем НМН пред негови алтернативи?

Ако решим да приемаме директно НАД+ като добавка, клетката би я приела много трудно, защото е голяма молекула. НМН е по-малка версия на НАД+, която влиза в клетките по-бързо и лесно. НАД+ не се усвоява добре  в сравнение с други по-малки молекули, които тялото след това се превръща в НАД +.

Друга подобна молекула е никотинамид рибозид (NR), която е много ранен предшественик на NAD+ и също може да се използва за повишаване на нивата в тялото. Това е по-малка версия на никотинамид мононуклеотид, но без фосфат, няма фосфор. Приемайки NR, тялото първо трябва да добави фосфор и да свърже двата елемента, след това трябва да се преобразува в NMN и чак тогава в NAD+. Също така NMN е по-стабилен при съхранение, отколкото NR.

Странични ефекти

За момента няма минуси, само по-висока издръжливост и защита на организма.

Как да съхраняваме нашият NMN?

Важно е да държим NMN добавките на студено, ако е просто в шкаф и не е в стабилизирана форма, той ще се разгради до никотинамид, а не искаме да приемаме високи дози от него, защото ще подтисне Сиртуините, както и PARP, и ще попречи при поправката на разрушеното ДНК. NMN има кратък срок на годност, за това трябва да го съхраняваме на сухо и студено – хладилник или фризер. И ако се намокри или дори малко се навлажни, той ще се разгради за много кратко време до никотинамид.

Цена и начин на прием

В зависимост от теглото може да се приема до 1000 мг НМН на ден. Водоразтворим е, но е по-добре да се приема с малко мазнина или протеинова храна. Цената се променя спрямо денвната доза. Средната цена за 1 грам НММ в 100-грамова опаковка е около 4 лева, а в 15-грамова опаковка е около 8 лева. Най-добрият прозиводител на НМН до момента остава UTHEVER

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.