Какво е транс-ресвератрол? Източници, ползи и безопасност

117

Ресвератролът става ежедневие за хората в началото на 2000г. като популяризира практиките за пиене на вино за здраво сърце поради цялостния му противовъзпалителен ефект. Въпреки това, през последните 20 години, прославянето на ресвератрола като вълшебно средство за сърдечно-съдовото здраве, както и няколко клинични проучвания, откриват смесени резултати. Появиха се въпроси дали ресвератролът сам може да се абсорбира лесно през устата и храносмилателния тракт.

Но днес, генетикът от Харвард и експерт против стареене Дейвид Синклер, доктор на науките, отново показа ресвератролът под светлината на прожекторите. Дейвид Синклер е известен със своята доза за дълголетие от 1000 мг НМН на прах и между 500 и 1000 мг транс-ресвератрол с кисело мляко сутрин.

Обаче не всеки ресвератрол е създаден еднакво. Едно от най-утвърдените открития в света на дълголетието е транс-ресвератролът – активният и бионаличен компонент, който дава на ресвератрол многобройните му ползи за здравето.

Защо транс-ресвератрола е превъзходна добавка за дълголетие?

Какво е Ресвератрол?Източници и свойства.

Ресвератролът е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда от някои растения по време на стрес или като антимикробна реакция на патогенна инфекция. Веществата, получени от фитоалексина, упражняват множество биологични ефекти, като противовъзпалително, антипролиферативно, антиоксидантно, невропротективно и имуномодулиращо, показва публикация на „Advances in Nutrition“. Той се синтезира от растения като японска фалопия, борови дървета, кожата на грозде, боровинки, червени боровинки, малини и фъстъци и други.

Cis-resveratrol срещу Trans-resveratrol

Има две химични структури на ресвератрола: изоформите Cis и Trans. И двете форми се срещат естествено и по-голямата част от добавките на пазара съдържат 50/50 смес от Cis и Trans ресвератрол. Тази комбинация се счита за обикновен ресвератрол. Цената на тези добавки като цяло е по-ниска – около 4-5 лв. за 1 грам. Но и чистотата също – около 50%. Cis ресвератролът предлага малко или никакви ползи за здравето поради липсата на бионаличност. В крайна сметка обаче тази евтина опция остава безполезна.

От друга страна, добавките чиято активната съставка е транс-ресвератрол, се считат за по-биологично активни, улеснявайки тялото да абсорбира и усвоява. Сред видовете ресвератрол, които са изследвани, транс-ресвератролът осигурява по-голямата част от ползите за здравето.

Какви са основните предимства на транс-ресвератрола?

Повишава ефективността на НМН (никотинамид мононуклеотид).

Изследванията показват, че ресвератролът насърчава удължаването на живота и облекчава метаболитните заболявания чрез активирането му на ензимите Сиртуин – „гените на дълголетието“. Сиртуините са гени, които регулират клетъчното здраве и предпазват организма от влошаване и болести. Заедно, транс-ресвератрол и НМН са мощна комбинация добавки за удължаване на живота. Ако ги сравним с работата на автомобил, НМН играе ролята на гориво, а транс-ресвератролът е педала на газта.

Той е мощен антиоксидант

Транс-ресвератролът е полифенол – антиоксидант на растителна основа, който почиства свободните радикали и забавя клетъчното увреждане. Освен че можем да се възползваме от подобряването на нашия антиоксидантен профил, транс-ресвератролът помага за борба с високото кръвно налягане, колебанията на кръвната захар, невродегенеративните състояния и сърдечно-съдовите заболявания. Всъщност дългосрочното приложение на добавки транс-ресвератрол намалява системното възпаление, което е свързано с нарушения на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това антирексидантните качества на транс-ресвератрола са невропротективни, запазващи когнитивните функции при стареене и други заболявания свързани с възрастта. Антиоксидантните и противовъзпалителни компоненти могат да предпазят мозъчните клетки от увреждане.

Това е естествено противовъзпалително средство
Стилбеноидите като транс-ресвератрол, насърчават противовъзпалителната активност. Това противовъзпалително свойствое ефективно при редица състояния, като артрит, лаймска болест, чернодробни заболявания и ставни заболявания. Увреждането на ставите от възпаление води до разрушаване на хрущяла, а ресвератролът работи за предотвратяване на това.

Има антимикробни свойства

Транс-ресвератролът може да инхибира пролиферацията на бактерии като E. Coli и гъбички като Candida albicans. Изследване през 2019г. установява, че транс-ресвератролът и оксиресвератролът могат да бъдат ефективни срещу уропатогенни Escherichia coli (UPEC). UPEC е основният причинител при инфекции на пикочните пътища и е доказано, че е устойчив дори при лечение с антибиотици. Способността на транс-ресвератрола да намалява патогенно-защитните биофилми, водещи до унищожаване на UPEC, изисква допълнителни иследвания за ролята на транс-ресвератрол като антимикробно средство.

Какво да търсим в една добавка ресвератрол

Органите за регулация не следят за чистотата на ресвератрола в добавките, така че купувачите трябва сами да обърнат внимание на етикетите на продуктите, които възнамеряват да закупят.

Минимум 98% чист транс-ресвератрол

Чистият транс-ресвератрол се счита за концентрация от 98% и повече. Изследванията показват, че цис-ресвератролът и транс-ресвератролът присъстват в естествени източници, но именно транс-ресвератролът е преобладаващ поради своята бионаличност и стабилност. Цис-ресвератролът бързо се разгражда при излагане на светлина или други киселинни условия.

Смеси за повишаване на абсорбцията

Обикновеният ресвератрол, съдържащ цис-ресвератрол, е 1% абсорбируем. Доказано е че, ако към чист trans-resveratrol се добави кверцетин, екстракт от червено вино, екстракт от зелен чай или BioPerine®, се подобряват абсорбцията. Например, едно проучване показа повишение на ресвератрол до 1544% от 229% след включването на пиперин, производно на черен пипер. Биоперин е продукт, получен от пиперин и е единственият, който е получил патентован статус за повишаване на бионаличността на хранителните съединения.

Съображения за безопасност

Токсичността, свързана с trans-resveratrol, е рядка. Въпреки това, при дългосрочни дози от 2,5 гр или повече на ден, в някои проучвания са наблюдавани странични ефекти като гадене, повръщане и диария. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате нови добавки от какъвто и да е вид, особено с висока доза ресвератрол, тъй като е съобщено, че взаимодействат с няколко лекарства. Ресвератролът увеличава скоростта на метаболизма на много предлагани лекарства. Високият прием на ресвератрол може също да увеличи риска от синини и кървене, когато се приема с антикоагулант, антитромбоцитни и нестероидни противовъзпалителни средства.

Препоръчва се консултация с лекар, преди да се приемат trans-resveratrol добавки, особено при:

  • Бременни или кърмещи
  • Чувствителност ктм естроген
  • Прием на антикоагуланти, антитромбоцитни или нестероидни противовъзпалителни средства

Извод

Ако искаме да удължим живота и да живеем без болести, добавките транс-ресвератрол са подходящи за поддържането на здрави клетки и защита от увреждане на свободните радикали. Освен това, когато комбинираме транс-ресвератрол с НМН, правим отбор за борба с болести и стареене, който помага да поддържаме тялото си силно за много години напред.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.