Типове колаген 1, 2 и 3, колагенови пептиди и желатин

72

Толкова много наименования, които придружават продуктите, но каква е разликата? Колагенът, колагеновите пептиди и желатинът се използват взаимозаменяемо, защото всички те са направени от едни и същи 18 вида аминокиселини и осигуряват осем от деветте основни аминокиселини. Изглеждат еднакви но, когато ги погледнем по-отблизо, има фини разлики, които правят всеки от тези протеини уникален. Можете също така да се чудите какво е желатин и какво е морски колаген. Прочетете, за да научите разликите между колагена и колагеновите пептиди, за какво колаген е добър и кой може да бъде най-добрият за вас.

Какво е колаген?

Колагенът е дълговерижната аминокиселина, която изгражда нашата кожа, съединителна тъкан и кости, но не може да бъде усвоена чрез нашата диета. Той е направен предимно от три аминокиселини – пролин, хидроксипролин и глицин – което му придава уникални функционални свойства, различни от всички останали протеини. Това го прави и най-важният структурен протеин в организма.

Колагенът се образува от три много дълги вериги от над 1000 аминокиселини, усукващи се в спирална форма. Тази плътно усукана спирала дава сили на колагена да изгради нашето тяло, но е трудно да се разгради по време на храносмилането и е твърде голяма, за да пресече чревната стена, така че в нехидролизираната си форма, колагенът не е ефективна орална добавка.

Какво представляват колагеновите пептиди?

Колагенните пептиди или колагеновият хидролизат са къси вериги от аминокиселини, получени от колаген. Можете да ги намерите под формата на протеинов прах. За да се разбере разликата между колагена спрямо колагеновите пептиди, важно е да се разбере, че колагенните пептиди и желатинът се получават чрез разграждане на молекулите на колаген с пълна дължина. Те са направени от същите аминокиселини като колаген, но имат различни свойства.

След консумация и абсорбция, колагеновите пептиди пътуват по цялото тяло, поправяйки, възстановявайки и осигурявайки енергия. Колагеновите пептиди се прехвърлят към различните тъкани, където клетките ще вграждат пептидите в колагенови спирали с пълна дължина, за да поправят нашата кожа, кости и стави, или клетките могат да използват аминокиселините директно за енергия. 

Каква е разликата между колаген и колагенови пептиди?

Колагеновите пептиди обикновено са по-бионалични – по-добре се абсорбират в кръвообращението, защото са много по-къси вериги от аминокиселини, отколкото колаген и желатин. Тъй като са напълно хидролизирани и следователно по-къси, колагеновите пептиди се разграждат по-лесно във форма, която може да навлезе в кръвта при храносмилането. По-просто казано, колагеновите пептиди са по-разградената форма на колаген.

Какво е хидролизиран колаген?

Хидролизираният колагенов прах е друго име за колагенови пептиди. Важно е да се разбере, че хидролизираният колаген срещу колагеновите пептиди са две имена за един и същ продукт. Колагенът с пълна дължина се разгражда на колагенови пептиди чрез процес, наречен хидролиза, така че колагеновите пептиди често се наричат ​​също хидролизирани пептиди или просто хидролизиран колаген.

Каква е разликата между желатиновите и колагеновите пептиди?

Желатинът е колаген, който е претърпял частична хидролиза, което го прави гел. Частично хидролизираните вериги в желатина задържат много вода, причинявайки желиране. Желатинът е чудесен сгъстител за десерти и яхнии. Желатинът е чудесен и за приготвяне на здравословно желе и гуми. Колагенът може да се смесва във всяка напитка или рецепта, без да променя текстурата или аромата.

Желатинът се образува чрез смесване на колаген във вода и бавно нагряване, което се прави като костен бульон, като бавно се готвят кости и хрущяли във вода, за да се образува желатин. Колагенът в костите на животните и съединителната тъкан бавно се превръща в желатин, който се разтваря в бульона. Ползите от костния бульон са от този разтворен желатин. Костният бульон обаче няма същите лечебни способности за нашите тела, като допълването с колагенови пептиди. Но можете да добавите лъжички от колагенови пептиди към бульона, за да увеличите ползите му!

Видове колаген 1, 2 и 3

Всъщност има много различни видове колаген, но най-много се говори за колагеновите типове 1, 2 и 3. Колагенът от тип 1 и Колагенът от тип 3 обикновено се групират заедно, защото са най-обилните и имат сходни телесни функции. И двете могат да бъдат получени от говежди колаген. Тип I може да се получи и от рибен колаген, за разлика от колаген тип 3. Независимо от това, двамата съставляват 90% от общия колаген в човешкото тяло и са ключови за поддържането на вашата кожа, коса, кости и мускули.

По-конкретно, колаген тип 1 може да се намери почти навсякъде в тялото, с изключение на хрущялните тъкани. Всъщност самият колаген от тип 1 представлява 70% от кожата ви. Този тип колаген е особено полезен за подобряване на кожата и спомага за обратен процес на стареене. От друга страна, можете да намерите колаген тип 3 в кухи органи, като стените на артериите. И двата вида са богати на аминокиселини глицин, пролин и глутамин, които всички обслужват собствените си ключови функции в организма, включително блокиране на ендотоксина или действащи като антиоксидант.

И накрая, има колаген тип 2, който може да се намери само в хрущяла. Те съставляват около 50% до 60% от всички хрущялни протеини и следователно са доста полезни за поддържане на вашите стави и хрущяли. Този тип колаген специално идва от пилешко месо и може да бъде в състояние да подпомогне и челюстта и гърба ви. Ако имате слаби колене, например, колагенът тип 2 може просто да бъде колагенът за вас.

Колагенови добавки за здравословен живот
И така, какъв е долният ред? Когато става дума за колаген срещу колагенови пептиди, кой от тях трябва да приемате? Въз основа на вашите нужди кои видове колаген са най-подходящи за вас?

Като се има предвид опцията, изберете колаген пептиди над колаген за най-полезна добавка. Колагеновите пептиди са универсални за добавяне към студени или топли напитки или храни и няма да повлияят на вкуса на любимите ви ястия. Пептидите от говежди колаген са богати на типове 1 и 3, а морският колаген е богат на тип 1. В крайна сметка обаче и колагенните пептиди, и желатинът имат способността да поправят и възстановяват цялото ви тяло!

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.