Функционална медицина. Дълголетие и връщане на биологичния часовник.

510

Добре дошли в поредицата „Пътеводител за дълголетие„. Това са документални епизоди в осем части. За подобряване на здравето във всяка възраст. Също така за предотвратяване, забавяне и обръщане на болести. Връщане на часовника за стареене на каквато и да е възраст. Как да станем устойчиви, силни и отново млади. Всички заслужаваме дълъг живот, изпълнен с енергия и жизненост. Въпреки, че не можем да контролираме всичко, от науката за дълголетие научаваме какво ни кара да остаряваме бързо. И как да се подмладяваме.

Вместо да се фокусираме върху болестта, можем да следваме подход, фокусиран върху здравето. Повечето от нас имат една и съща цел – „Искам да добавя години към живота си и живот към годините си. Искам да изживея дълъг, активен, ангажиран и здравословен живот.“ Или както обичам да казвам – „Да умра млад възможно най-късно.“

Като лекар на първа линия за лечение на хронични заболявания на моите пациенти и популацията. Прекарал съм живот си изучавайки как да изградим здраво тяло и здрав разум. Преподавам това на своите пациенти всеки ден. Прилагам тези принципи върху себе си, семейство ми. Споделям ги с общността.

Имаме сравнително дълъг живот, но некачествен.

Живеем в много странно време. Повечето от нас живеят по-дълго от всякога в историята. Но повечето от нас прекарват последните си няколко десетилетия, а понякога и повече. С дисфункция, увреждане и страдание от предотвратими и обратими заболявания и цял куп хапчета. Съвременната медицина е по-напреднала от всякога и въпреки това сме по-болни от всякога.

Напредъка в хирургията и лекарствата помагат на много от нас да имаме по-дълга продължителност на живота. Но какво ще кажете за нашето здраве? Продължителността на живота е колко дълго живеете. А жизнения период е колко години живеете здрави и пълноценни. Целта е жизненият период да бъде равен на продължителността на живота.

Вместо през последните 10, 20 или повече години от живота си. Да сте невероятно болни и инвалиди, както повечето от нас. Какво ще кажете да живеете до 90г. или 100г.? И все още да сте напълно ангажирани с живота, любовта, забавленията и работата? Толкова много сме фокусирани да живеем по-дълго, но какво ще кажете да живеете по-здравословно?

Твърде много болести във все по-ранна възраст

В момента шест от десет американци страдат поне от едно хронично заболяване. А четири на всеки десет имат повече от едно хронично заболяване. До няколко години 83 милиона американци ще имат три или повече хронични заболявания. Болести, които ги лишават от качеството им на живот. Запечатват години от живота им. А са почти изцяло предотвратим! Имаме повече информация от всякога. Повече технологии, повече терапии, но и повече боледуване.

Това се случва с повечето от нас. Хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет, рак, деменция, депресия, остеопороза. Автоимунно заболяване и много други. Появяват се постепенно. Започвайки на около 45г. или 50г. При повечето от нас виждаме бавен постоянен спад на енергия, функции, благополучие. А след 60г. често виждаме по-стръмен спад. А към 70г. се примиряваме се с влошеното функциониране и здраве. Оттам става само по-лошо. Хапчета, лекари, болници, процедури, старчески домове или по-лошо. Често болестите от стареене се появяват твърде рано – на 30г. и 40г. И продължават да се влошават на 50г. и след това.

Какво са жизнен период и оптимално здраве?

Приемете че, за да имате оптимално здраве, да бъдете най-доброто си аз, да имате най-добрият жизнен период. Това е нещо, към което трябва да се стремите през целия си живот. Но ако търсим къде болестта причинява най-много щети. Къде наблюдаваме най-много заболеваемост или намаляване на производителността. Това се случва между 65г. и 80г. Това е червената зона. Медицината би трябвало да се фокусира върху това как да съкратим този период.

Разбира се, ако в стая пълна с хора попитаме:

Кой иска да доживее до 100г.?

Не всеки ще вдигне ръката си веднага. Защото повечето хора започват да мислят:

Ах, когато стана на 100 години и ще вляза в старчески дом. Някой ще ме храни. Няма да имам добро качество на живот. Не мисля, че ще ми хареса.

Но ако попитаме:

Кой иска да доживее до 100г. и да боледува само 1 седмица или 1 ден?

Смятам, че тогава всички ще вдигнат ръка. Говорим за отлагане на болестите. Увеличаване на жизненият ни период. Върху това трябва да се фокусира медицината в момента.

Какъв е правилният подход за по-здрав и дълъг живот?

Проблемът е, че медицината се е фокусирала върху лечението на болести. А новата наука за дълголетието, базирана на принципи на функционалната медицина, ни учи как да създаваме здраве. Да оптимизираме нашето здравословно състояние и нашите функции. За съжаление в днешно време, вместо да изкачваме планината, остарявайки. Повечето от нас редовно посещават лекари в болницата. А след това нашите семейства и здравната система харчат купища пари. Опитвайки се да ни поддържат живи възможно най-дълго, докато страдаме. Харчим около 90% от нашите пари за здраве през последните две до три години от живота си. А това са дълги, болезнени и скъпи смъртни случаи. Какъв живот е това?

Предлагам различен начин на живот. Този, в който предприемаме стъпките, които трябва още днес. За да се чувстваме по-добре от всякога. А в замяна ще бъдем здрави в по-късна възраст. Не знам за вас, но аз тренирам като за олимпийски игри на 100г. Нещото, за което приятелят ми Питър говори непрекъснато е как да останеш жив, жизнен, свързан, здрав човек на 100г.

Помислете за след 10, 20, 30 години. Какъв живот искате да живеете? Искате ли да сте на крака с децата си, внуци си, правнуци си? Искате ли да пътувате и да имате приключения? Да се разхождате без болка? Да бъдете психически здрави? Да сте съсредоточени? Да се учите през целия си живот? Аз искам тези неща! Пожелавам ги и на вас. Искам да сте издръжливи и силни в моменти на пандемии като тази в момента. Искам да преуспеете. И искам да умрете млади възможно най-късно.

Върху какво се базира функционалната медицина?

Повечето лекари не учат нищо за здравето, а само за болести. Функционалната медицина се базира върху наука за създаване на здраве. Учи ни как да оптимизираме основните функции на тялото за създаване на здраве. Нашата имунна система, нашият чревен микробиом, нашите хормони. Нашите енергийни системи – как правим енергия в организма. Нашата система за детоксикация, нашите мускули и нашия хранителен статус.

Заедно с моя екип ще ви преведем през основните фактори, които пречат на жизнения период и на продължителността на живота. И през вълнуващата наука за супер зареждане на здравето, използвайки принципи на функционалната медицина.

Ако не сте запознати с функционалната медицина – това е бъдещето на медицината! Функционалната медицина се стреми да идентифицира глобалните причини за заболяване. Разглежда тялото като една интегрирана система. А не като цял куп независими органи, разделени от медицински специалности. Тя третира цялата система, а не само симптомите. Накратко – наука за създаване на здрав човек? А често когато създаваме здраве, болестта изчезва като страничен ефект.

Как работи функционалната медицина?

Във функционалната медицина приемаме, че всички системи в тялото са взаимосвързани. Приемаме, че когато някой има заболяване на венците, то може да бъде причина за тяхното сърдечно заболяване. Приемаме, че когато има дисбаланс в микробиомата в храносмилателната система. Това влияе на метаболизма ни. Влияе върху нивата на възпаление в организма. Знаем, че понякога причината може да бъде основана на автоимунно заболяване. Очаква се просто да назовем болестта и да изпратим този човек на конкретен специалист. Ние разглеждаме как всички системи в тялото са свързани помежду си. А после работим с този човек да ребалансира системите си.

Може да се каже, че сме медицински детективи. Работим с пациентите, за да разкрием какво стои зад болестта и дисфункцията. Поставянето на диагноза за сърдечно заболяване не казва всичко. Сърдечно заболяване, диабет, деменция. Това всъщност са само симптоми. Те са етикети които даваме на хора със сходни симптоми. Но определяйки името на болестта не ни казва какво я причинява.

Например диабет означава да имаш висока кръвна захар. Но защо? От тестени изделия и захар? От токсини в околната среда? Може би възпаление в микробиома. Или хранителни дефицити, или може би всичко изброено. Ключът към успешното стареене и като цяло за здравето е да се открият всички основни причинители. Така че нека ги намерим и нека се справим с тях.

Вместо да лекуваме десетките хиляди болести всяка поотделно. Възстановяваме баланса в основните функционални системи на тялото, които са взаимосвързани. Когато те са в баланс и функционират добре – сме здрави. А когато не – се разболяваме.

Единна теория за стареенето

Това, което знаем е, че сякаш съществува единна теория за стареенето. Че има общи основни фактори, които водят до всички тези болести надолу по веригата. И болестите, за които смятаме, че са причините за смъртта. Като сърдечни заболявания, рак, диабет, Алцхаймер. Това са просто последствия от дисбалансите в нашата биология, на които можем да повлияем. И спрямо генетика на хората и куп фактори. Може да се прояви като сърдечно заболяване при един, рак при друг, диабет при друг, Алцхаймер при друг.

Но ако погледнем основни фактори като възпаления, дисфункция на митохондриите, които са нашите енергийни фабрики. Нашият микробиом, както и нашата диета. Всички тези неща играят огромна роля при определянето. Дали да получите тези заболявания или не. Така че по-голямата част от тези заболявания са предотвратими. Ако разберем как да следваме начин на живот и съществуване, и хранене, и упражнения, и спане. Взаимоотношения, контакти, предназначение, цел, хранителен статус. С които да оптимизираме нашия начин на живот.

Медицината е в процес на невероятна научна революция. Масивен скок за медицината. Вече знаем, че тялото не е просто колекция от отделни органи и части. И че не трябва да ги третираме поотделно от специалисти. Това е цялостна, интегрирана, динамична, взаимосвързана система. Целта е да лекуваме системата и да премахнем нещата, които създават дисбаланс. И да осигурим тези неща, които възстановяват баланса и оптималната функция. И това може да се направи на всяка възраст, на всеки етап от болестта. Но разбира се, колкото по-рано се започне, толкова по-добре.

Здравният статут в даден момент се определя от всички фактори на досегашния живот. На каква диета сме, дали се упражняваме, качество на съня, стрес, хранителен статус, излагане на токсини и алергени. Микроби, взаимоотношения, вярвания и мисли, цел и смисъл в живота. Всичко това заедно с нашите гени определят здравословното ни състояние.

Не можем да променим нашите гени, но можем да повлияем на тяхната експресия. Може да имаме предразположение към диабет или деменция. Но ние не сме обречени. Всички тези фактори влияят на генетичната експресия. За добро или лошо. Имаме силата да повлияем. Ако се отървем от нещата, които влошават здравето. И добавим онези неща, които създават здраве,можем да живеем дълъг и здравословен живот.

Дали гените определят съдбата ни?

Когато говоря за гени и дълголетие, винаги обичам да казвам на пациентите, че тяхното ДНК не е тяхната съдба. На много хора е казвано, че техните гени са тяхната съдба. Ако майка ми е имала сърдечна болест, баща ми е имал диабет, значи и аз ще имам. Това съвсем не е така. Гените са по-скоро рецепта за приготвяне на протеини в различни телесни химикали на тялото.

Гените са нещо като зареден пистолет. Може да имате гените с предразположение към възпаление. Може да имате гените, с предразположение към оксидативен стрес и възпаление. Заредения пистолет не стреля, докато не се натисне спусъка. Индивидуалния начин на живот и околната среда са тези, които дърпат спусъка на гените.

Важно е да сме на ясно, че ДНК-то не е определящо. Нещата, които влияят на здравето и продължителността на живота често са подобни. От части продължителността на живота се определя от генетиката. Има граница колко хората могат да живеят. Най-дългият човешки живот, записан до момента е 122г. Повечето от нас дори не се доближават до това. Но има възможност за удължаване живота на човешкия вид. Може би до 120г. или дори до 150г. С нови технологии и научен напредък.

Жизненият период се определя от неща, над които имаме контрол. 90% от жизнения ни период се определя от така нареченото подлагане. Нещата, на които подлагаме гените си през целия ни живот.

7 основни, функционални, взаимосвързани системи на тялото

Функционалната медицината е проста. Болест като резултат от дисбаланси в 7 основни, функционални, взаимосвързани системи на тялото. Ключът към здравето и оптимално стареене. Към предотвратяване, обръщане и лечение на болестта, е много просто. Да премахнем онези неща, които създават дисбаланс в тялото и неговите системи. И да добавим онези неща, които възстановяват баланса. А естественият интелект на тялото ще направи останалото.

Нека разгледаме тези основни системи. Първо са червата. Функцията и баланса на храносмилателната система и микробиома. За който сега знаем, че е масивен двигател на здравето ако е в баланс. А ако пък не е – става огромен причинител на болести. Това е първата система, с която трябва да внимаваме.

Следващи са имунната и възпалителната система. Толкова много стареене се причинява от възпаление. Всъщност го наричаме въз-старение.

След това идва системата за производство на енергия. Тези малки фабрики в клетките, които изгарят храна и кислород. И ги превръщат в енергия, която тялото да използва. Асоциираме стареенето със загуба на енергия. Ако знаем как да оптимизираме и лекуваме тези енергийни фабрики, наречени митохондрии. Имаме ключ към здравословно стареене.

Следващата е системата за изхвърляне на отпадъци, с други думи детоксикация. Или още – био-трансформация, където трансформираме молекулите и се отърваваме от лошите. Колкото по-добре елиминираме токсините, причиняващи щети на тялото и ускоряващи болести и стареене, толкова по-здрави ще бъдем.

Следващата е транспортната система или още циркулационна и лимфна система. Която помага всичко да тече и да се движите по тялото.

Следваща е комуникационната система. Контролната кула на тялото. Хормоните, невротрансмитерите, мозъчната химия, имунните датчици. Химикали, които организират почти всичко в тялото. Но излизат от равновесие, ако не се научим как да стареем добре.

И накрая идва структурната система. Тя е всичко от субклетъчните мембрани в клетките до мускулно-скелетната система, като мускули и кости.

Дисфункция в която и да е от тези системи може да доведе до заболяване. Те са известни с имената си, но ако отидем на дълбоко до първоизточниците. Ако се научим да оптимизираме всяка от тези системи. Можем да изравним своя жизнен период с продължителността на живота си. Можем да добавим повече години към живота си и повече живот към годините си.

Пътеводител за дълголетие

Основните елементи, които пречат на здравословното състояние по целия свят са сърдечни заболявания, диабет, рак. Когнитивни упадъци като алцхаймер и деменция и нараняване най-вече от падане. Защото губим много мускулна маса и сила, докато остаряваме.

В тези епизоди ще обясним функционалния медицински подход към всеки от елементите и много, много други. За да можете всеки да предприеме стъпки към ускоряване здравословната промяна и дори да се подмлади. Всеки епизод ще обхване не само функционалният медицински подход към болестта и нейната превенция. Но и какво може да се направи още днес вкъщи, за подобряване на здравето.

Също ще споделим как се работи с лекари, за да получите това, от което се нуждаете. Ще споменем и за най-добрия тест за здраво сърце, превенция на рак, хормонално и мозъчно здраве, и много други. Ще открием какви тестове за функционална медицина са необходими за откриване на дисбаланси. В тези седем системи на тялото, които са от решаващо значение за създаване на здраве и оптимално остаряване.

Ще разкажем как се използва храната като лекарство. Функционални храни и суперхрани, които помагат за поправка на ДНК. Храни активиращи стволовите клетки. Балансират хормоните. Подхранват чревния микробиом. Подсилват детоксикацията. Дори презареждат митохондриите – енергийните фабрики. Ще се занимаваме с храни, които изграждат мускули, премахват възпаления, подобряват имунната система. Ще говорим за всяка от седемте системи на функционалната медицина и как можем да им повлияем, още днес.

Послание на д-р Марк Хайман

Здравейте, аз съм д-р Хайман. Благодаря, че гледате епизодите на „Пътеводител за дълголетие“. Направете ми услуга. Ако се наслаждавате на тази поредица, моля да я споделите с приятели и семейството си. Това е важна информация за всички, на всяка възраст. Колкото повече разпространявате, толкова по-лесно ще победим тази епидемия от хронични заболявания. Заедно. Благодаря че гледате.

Защо възпаленията водят до болести?

Възпалението е част от отговора на имунната система за външна намеса. Било то бактерия, вирус или нараняване. Искаме да имаме силен отговор на възпалението, което да ни позволи да преборим атаката. Въпреки това, тялото ни трябва да изключи това възпаление.

Въз-старение наричаме ниските нива на възпаление в тялото, които са като тлеещо изгаряне. Това предразполага към по-бързо стареене. И за това го наричаме въз-старение. Всички тези условия, които виждаме обикновено в офиса. Възпалителен артрит, диабет, сърдечни заболявания, невродегенеративни състояния като Алцхаймер. Те са тясно свързани с възпаление. А когато имунната ни система не изключи правилно възпалителния процес. Нещо като като аларма за дим, която се включва и зацикля. Този цикъл може да се случи в тялото и тогава трябва да се рестартира имунната система.

Повечето заболявания, които приемаме за хронични. Такива, които засягат 6 от 10 американци. Където 4 от 10 американци имат две или повече болести. А след няколко години 83 милиона американци ще имат 3 или повече. Всички те са болести от възпаления. И знаем, че в тази единна теория за стареенето, възпалението играе огромна роля. За това и го наричаме въз-старение.

И се случва, защото цяла поредица от фактори, които контролираме, излизат извън контрол. Ядем възпалителна храна. Не спортуваме, което води до възпаление. Не се фокусираме върху качеството на съня, което води до възпаление. Не знаем как да регулираме реакцията си от стрес. Всички се стресираме. Аз също. Но медитирам всеки ден. А това намалява възпаленията и включва противовъзпалителни гени.

Нямаме диета, пълна с хранителни вещества, които да помагат за регулиране на възпаления. Като фитохимикали, които са десетки хиляди молекули в растенията, които ядем. Дори откриваме фитохимикали в месото от тревопасни. И когато консумираме тези храни. Помагаме за регулиране на възпаленията в тялото.

Можем да променим мислите си. Те буквално могат да направят възпаление. Можем да променим качеството на връзките си. Токсичната среда води до възпаление. Ако сме в любяща среда, това би забавило възпалението. Избягвайки токсините, спираме възпалителнията. Не можем да избегнем всички токсини. Но знаем как да избягваме много от тях. Също така знаем как да помогнем на тялото да се детоксикира от тях. Имаме способността да забавим възпалителния процес и дори да го обърнем.

Медицината се нуждае от инфламолози

Ето за това не мислим в медицината. Нямаме инфламолози! Лекарите във функционалната медицина са инфламолози. Задаваме въпроса:

Защо има възпаление?

А не просто как да лекуваме последствията, като сърдечни проблеми, рак, диабет, деменция, автоимунни заболявания и т.н. Въпроса е:

Защо изобщо има възпаление?

Дали е заради храната или токсините, или алергените, или стреса, или лошите отношения, или липсата на сън? Каква е причината? След това търсим причината и когато я намерим. Буквално можем на да се отпуснем ефекта на възпалението върху стареенето. И буквално да върнем назад биологичния си часовник.

Какво са остарели клетки или клетки-зомбита?

Когато говорим за стареене, а аз често говоря за стареене с моите пациенти. Не пропускам да спомена неща наречени клетки-зомбита. Но преди да говорим за клетки-зомбита, нека поговорим за нещо друго наречено апоптоза. Накратко апоптозата е програмирано самоубийство на клетки в тялото. Когато клетките стигнат до даден момент, когато са надживели своята функция. Имат програма за самоубийство, която им казва, че времето им е дошло. И те умират. Излизат от системата.

Клетките-зомбита са известни още като остарели клетки. Аз обичам да ги наричам клетки-зомбита, по-яко е. Остарелите клетки имат повредено ДНК. Повредено е от възпаление и окисление. И се оказват в състояние на летаргия. Те не функционират напълно, но достатъчно, за да освобождават съединения. Които правят средата около тях токсична.

Всъщност ще въздействат на други клетки с оксидативен стрес и възпаление. Ще увредят тези клетки и дори по-лошо – ще ги програмират да бъдат зомби/остарели клетки. Този процес продължава и продължава. И ако се погрижим за всяка друга болест. Но ако не адресираме стареещите клетки, този процес би довел до нашата смърт. Това е остаряване.

Как се образуват клетки-зомбита?

Клетки-зомбита могат да бъдат всякакви клетки. Имаме различни видове клетки в тялото. Например имаме имунни клетки. Когато имунните клетки си вършат работата, те отиват до местопроизшествието в тялото. Намират къде има нашественик и разчистват цялата бъркотия. А когато приключат, те умират. Поне повечето от тях.

Но някои не умират и се превръщат в клетки-зомбита. Тези клетки-зомбита започват да въздействат на имунната система. Вярваме, че клетките-зомбита и тяхното размножаване в имунната система води до нейното подтискане и дисрегулация. Това прави хората много по-податливи на инфекции и заболявания.

Клетки-зомбита се срещат също и в ставите. Ако се получи натрупване от таква клетки е проблем, защото те са в летаргия. Те не могат да смазват ставите, не могат да ги защитават и не могат да се регенерират хондроцити в ставите. Тогава ще се появи още възпаление в ставите и ще доведе до инвалидност.

Клетките-зомбита могат да повлияят върху митохондриалната функция на други клетки около тях. А митохондриите са електроцентрали, които играят много голяма роля в ежедневното функциониране и стареенето. Когато митохондриите не функционират правилно, води до смърт за клетката и още клетки-зомбита.

Това е един от механизмите, чрез който клетките-зомбита въздействат върху клетките около тях и ги оставят в летаргия. Добрата новина е, че има много изследвания за това как да елиминираме клетки-зомбита. Не е нужно много да дълбаем в хранителни диети, за да се намерим нещо, което работи.

Как можем да премахнем клетки-зомбита?

Доказано е, че полифеноли като ресвератрол всъщност елиминират клетки-зомбита. От къде да си набавим полифеноли? Един от любимите начини на хората да си набавят полифеноли е с чаша червено вино.

Добрата новина е, че има съединения които могат да помогнат за премахването на клетки-зомбита. Един от тях е полифенол, наречен физетин. Той се среща в ягоди и водорасли и е формулиран като добавка. Всъщност е мощен антиоксидант и може да подпомогне също и здравето на мозъка. Така че може би си струва да се приема.

Друго съединение, което е всъщност фармацевтично лекарство. Използва се за лечение на диабет и се нарича метформин. То също е било изследвано и е доказано, че при мишки увеличава живота им с 10%. Предполага се, че той всъщност забавя процеса на стареене като ограничава образуването на клетките-зомбита.

И накрая – има съединение което се извлича от червен пипер и се нарича Piperlongumine. Piperlongamine също е бил проучван и е установено, че може да ограничи образуването на клетки-зомбита и да удължи живота. Така че който обича червени чушки, люти чушки, това ще му е от полза.

Фокуса на ковид19 върху имунната система

Когато говорим за стареене и разбиране как клетките-зомбита могат да повлияят на имунната система. Интересно е да мислим за контекста на жизнения период. И това, което споменах – как с напредването на възрастта ставаме по-крехки. Част от причината е заради клетките-зомбита. Те всъщност унищожават някои много важни системи в тялото.

И така, остарявайки нашата имунна система отслабва. С настоящата криза – тази пандемия на болестта covid19. Тя много се фокусира върху имунната система. Откриваме, че възрастните хора имат най-много проблеми с covid19. Там смъртността е най-висока. Те не умират специално от вируса, а от имунния отговор. Те имат нерегулирана имунна система.

По-младите хора също се борят. Много от тях са починали. И така, въпросът е:

Ако имунната система се влошава с напредването на възрастта. Тогава защо имунните системи на по-младите хора също са засегнати?

Вероятно има други причини заради, които умират от covid19. Но откриваме, че те също имат ненормален имунен отговор, който създава каскада от събития. А те водят до други физиологични проблеми, които могат да доведат до смърт.

Какво нарушава имунната система и как да я съхраним?

Имунната система е истинският ключ. Имунната устойчивостта е нещо, което всички ние трябва да развием. Но е много трудно в сегашния ни начин на живот. Където хората страдат от безсъние. Преживяват много стрес. Хората не ядат полезни храни, а приемат твърде много захари и прости въглехидрати. Приемат токсини от въздуха, от храната която ядат, дори от козметиката и облеклото си.

Често ще споменаваме този рефрен, докато говорим за здравето, защото това са елементите, които го разрушават. И всяко едно от нещата, които току-що споменах, нарушава имунната система. Изострят го, което причинява автоимунитет. И всъщност започваме да създаваме антитела срещу себе си. Те ще го потиснат и няма да не можем да реагираме адекватно на инфекциите, които ще нахлуят.

А в този случай на covid19 имаме усилен цитокинов отговор. Което пък води до път към смъртта на пациенти. Това е така, защото техните имунни системи не са силни и по някакъв начин са нарушени. Когато мислим за здравето си. Смятам, че отсега нататък ще започнем търсим с какво да подобрим имунната си система. Веднага щом навърших 60г., дълголетието и здравето станаха основен фокус в живота ми.

Послание на д-р Марк Хаймън

Искам да се покажа като най-доброто си аз. Искам да дам най-големите си дарове на света. Да прекарвам всеки ден в добро състояние. Да присъствам с моите близки. Да готвя. Да ходя на приключения. Да пътувам. Да правя всички неща, които ме правят щастлив. Бих го определил така – да стана сутрин и да правя каквото поискам. Да чета или да напиша книга. Да изкатеря планина. Да карам колело. Да играя тенис с енергия и жизненост.

Знам, че много от хора искат такъв тип живот. За това споделям всичко ново от науката за дълголетие. И да тренираме заедно за олимпийски игри за столетници. Вече съм на път. Проверявам си теломерите – малки капачки в края на хромозомите. Те се скъсяват с възрастта. Те измерват биологичната възраст. Моята хронологична възраст е 60, но биологичната ми възраст е 39. Ще разкажа как се прави това, как се връща биологичната възраст. Не е толкова трудно.

Това е новаторска, вълнуваща нова информация, която все още не съм споделил. Ще я заобичате. Ще искате да го споделите с всички познати. Благодаря, че гледахте този епизод за дълголетие. Ще се видим в следващия епизод. Хора, нека продължим разговора. Какъв е вашият случай? Защо искате да живеете дълъг щастлив и здравословен живот? Запомнете, че това намерение е важно за вашето пътуване към по-добро здраве. За това коментирайте по-долу с вашите отговори. Как планирате да останете отдадени на вашата цел? Благодаря че гледахте.

Коментарите са затворени.