Дейвид Синклер разкрива тайните на стареенето и подмладяването

716

Въведение. Какво предстои да научим? 00:00:00

Дейвид: Това, което става наистина интересно е нещо, за което повечето учени дори все още не знаят, Това е третото ниво. Дълбокият слой на стареене. Всъщност имаме ДНК часовник, който казва на нашите тела на колко години сме. Бих могъл да взема кръвта ти и да я прочета. И мога да ти кажа приблизително кога ще умреш.

Том: Здравейте на всички, надявам се да ви хареса този епизод, подкрепен от нашите спонсори PIQUE. Здравейте и добре дошли в „Теория на здравето“. Днешният ни гост е Дейвид Синклер. Той е аплодиран професор от Харвард, който прави някои от най-великите в света иновативни открития върху човешкото дълголетие. Той е посочен от списание TIME като един от най-влиятелните хора на планета и с новата си книга Lifespan – революционна наука защо остаряваме и защо не трябва, помага да променим начина си на мислене за неизбежност на стареенето и дори смъртта. Това е точното нещо, от което искам да започнем. Това е любимата ми тема, искам да живея вечно. Аз не го крия. Знам, че в момента съм на път към неизбежна смърт, така че имаш наистина интересна теория за това, което ни кара да остаряваме, ако не греша я наричаш „Информационна теория на стареенето“. Какво точно е „Информационна теория на стареенето“? Как да се възползваме максимално от нея?

Защо остаряваме? 00:01:20

Дейвид: Върху процеса на стареене се работи вече повече от 5000 години. И чак през последните 20 години се сдобихме с набор от белези на стареенето. Те са около 8. И мисля, че много от вашите зрители знаят за износване на теломерите краищата на хромозомите стават по-къси. Митохондриите, нашите батерии остават без енергия с напредването на възрастта. Има списък с показатели и повечето хора в моята област си казват готово, открихме причините за стареене. Слагаме този списък в една кръгова диаграма и това е. Но това, което питам аз е: Защо се случват всички тези неща? Не е достатъчно само да открием какво се случва. А да разберем дали има причина която подтиква всичко това. Както в моята книга, така и в научни доказателства които сега разкриваме на научната общност да прочетат и те. Това, което мислим е че нашите тела губят важна информация с напредването на възрастта. Това задвижва много, ако не и всички тези отличителни белези, за които знаем, че съществуват.

Том: А по какъв начин е въвлечен епигеномът? Как губим тази информация? Дайте на хората бързо разяснение за разликата между генетиката което е по-познато и след това епигеномът и епигенетиката и каква е тяхната роля Да разбира се. Не е толкова сложно.

Генетична и епигенетична информация 00:02:32

Дейвид: Има само два основни типа информация в нашите тела, които получаваме от родителите си. Първата е генетична, всички знаем за ДНК и четирите букви ATCG Това е дълга молекула в клетката и е низ от букви. Това е дигитално като музиката на DVD – онези неща, които ползвахме преди време да съхраняваме филми. Но има и друго ниво на информация което е над това в клетките, което е четецът на информацията, който се нарича епигеном. Това наистина е различно, защото тук информацията е аналогова. По същия начин, по който се записват и касетофонните ленти. Те бяха ужасни в съхраняване на информацията. Но проблемът е, че имаме аналогова версия на информацията – епигеномът който контролира кои гени в низа на ДНК-то са включени и кои изключени.

Том: Защо се смята, че информацията е аналогова? Мисля че не разбирам как всъщност работи. Мога да си представя последователността на ДНК-то просто като повторение на ATCG код, но какво е аналоговото на епигенома? Четейки за това в твоята книга е първият път, в който започнах да си го представям по различен начин.

Дейвид: Много е ясно, че ако имаме просто четири букви, значи е дигитално. Това го разбираме, но епигеномът е структура за организация на ДНК-та, така че ДНК-то не е просто код, който се рее свободно, a всъщност опаковано от протеини, които наричаме хистони. Представете си, че навивате маркуча в градината и след това можете да поставите тези навити маркучи в големи структури, и така получавате хромозома, което можете да се види, всеки ученик от гимназията може да види под микроскоп. Тази хроматинова структура, както я наричаме е епигеномът. И когато… маркучът е здраво навит, здраво и затегнат, това спира гените да бъдат прочетени. Това означава, че гените са изключени когато са затегнати. А когато клетката трябва да прочете определени гени, например нервна клетка трябва прочетете гените на нервните клетки, а клетката от черния дроб трябва да прочете конкретно гените на чернодробните клетки. Тогава маркучите се отварят и така клетката може да получи достъп и да ги прочете. Това е аналогова система, защото се променя се през цялото време когато се събудите, когато ядете.

Том: Буквално комбинацията от това дали ДНК-то е разхлабено и мястото, където е разхлабено за да може да бъде прочетено. 

Дейвид: Точно така. И това определя функцията и идентичността на клетката. Когато се родим притежаваме 26 милиарда клетки и всяка една от тези клетки знае какво е и какво трябва да бъде 80 години по-късно, то и неговите потомци. И с течение на времето… Това, което казвам, че стареенето е причинено защото клетките губят опаковката си и впоследствие клетките губят своята самоличност. Появяват се заболявания, клетките се променят, те стават зомби-подобни и тогава… 

Том: Стареене на клетките, нали?

Дейвид: Да стареене. Тогава органите отказват и накрая умираме. Но доскоро нямахме идея защо това се случва.

Том: И защо се случва?

Защо клетките губят своята идентичност? 00:05:23

Дейвид: Опаковката е наистина важната част, защото подобно на софтуера, който управлява кода, Епигеномът контролира кои гени да са включени и кои изключени и… ако стресирате системата, имам предвид биологичен стрес. А най-големият стрес, който можете да причините на клетката е да разрушите неговата хромозома, защото ще умре, ако не го поправи, или по-лошо за тялото да се появи тумор. Така че клетката трябва да спре да дели, да спре почти всичко, което прави и след това да се опита да поправи засегнатото ДНК. За целта трябва да направи 2 неща на първо място трябва да вземе протеини от друго място, където си вършат добре работата, помагайки на клетката да функционира правилно. Тези протеини се използват от клетката за да поправи разрушеното ДНК, но какво също се случва когато е разрушено е, че всичко това се отваря защото ако нали помните, ако разрушите ДНК то се затяга и не можете да го поправите. Не можете да го залепите обратно освен ако не го разопаковате поправите го след това трябва да го преопаковате. Това движение на протеини и разопаковане преопаковане на ДНК вярвам, че това кара клетките да загубят своя оригинален младежки както го наричаме модел на генна експресия. За това как гените се включват и изключват. Нервните клетки с напредването на възрастта губят способността си да останат нервни клетки и чернодробните клетки губят идентичността си като чернодробни клетки.

Какво са протеините и какво правят те? 00:06:38

Том: Начина, по който говориш за протеините звучи като за малки същества, заради моя опти аз си ги представям като прах, нещо като инертни молекули което става ясно че не са, съдейки по начина по който говориш за тях. Преди съм ги виждал анимирани притежаващи артикулируеми форми и те всъщност се движат. Това вярно ли е?

Дейвид: В общи линии – Да. Много е вълнуващо, когато осъзнаеш че протеините не са просто петна или прахове в клетката. Те всъщност са малки малки машини като Pac-Man, които обикалят и могат променят функцията на други неща. Могат да пакетират ДНК. Това, което правят е да създават химични реакции, за които обикновено са нужни милиард години, за да се случат. Това прави ензимът. Ускорява реакциите. Имаме около 20 000 различни видове ензими в организма и те правят различни неща. Но през последните 20 години открихме че има някои видове ензими, които помагат за пакетирането на ДНК-то и помагат за поправяне на ДНК-то. Това са тези които участват в играта на пинг понг. А без тях сме прецакани. Накратко ще остареем много по-бързо. Обратно на това – което е много вълнуващо: Открихме, че можем да ги направим по-активни. Да се уверим, че ДНК-то е опакован правилно и поправката е много ефективна. И има начини да ги активирате: упражнения, диета – като гладувате. Това кара ензимите, които контролират тялото ни и ни правят по-здрави, карат ензимите да бъдат много по-активни. Вместо Pac-Man да прави това – упражнявате се, гладувате, взимате молекула върху която работим (НМН) и той ще обиколи и ще поправи всичко много по-ефективно. И дори да ви пази по-млади за по-дълго. Така смятаме.

Какво са Сиртуините и как да ги активираме? 00:08:15

Том: Защо използваш Pac-Man аналогията? Това ме кара да мисля, че яде нещо Това ли се случва, яде ли клетки, които имат ниво на стареене или е по-скоро Боб строителя, който се разхожда разкъсва някои неща, а други поставя на мястото им.

Дейвид: Да, това е по-скоро като Боб строителя, но мисля, че е добър пример най-вече за ензимите, върху които работим, наричени Сиртуини, които защитават тялото. Те са като малък чифт ножици, който отрязват химикали, наречени ацетили. Правейки това, когато отрязват ацетилите от тези опаковъчни протеини, ДНК-то става по-стегнато. Това се нарича заглушаване на гените. С течение на времето, остарявайки заедно с тези процеси на проведено ДНК, Сиртуините стават неактивни. Те са разсейват от поправката на ДНК-то тогава опаковката на ДНК-то – този маркуч започва да се разхлабва. Така се включват гени, които нямат работа в мозъка. Вярвам, че от части това е причината да имаме такива заболявания на мозъка.

Том: По дяволите! Това е толкова интересно. Добре. Първо – искам да знам от гледна точка на начина на живот. Какво ускорява този процес? Второ – какво можем да направим, променяйки начина си на живот за да забавим процеса или дори да го обърнем?

Дейвид: Изучавам тези ензими Сиртуини, имаме седем в нашите организми. Изучавам ги вече около 25 години. И това, което научихме е, че те реагират на клетъчната околната среда. Има химикал, който те изискват. Това е газ, представете си че е гориво, наречено NAD. Има друга молекула, която е като ускорител за ензимите. Това ги кара да се движат още по-бързо. Единият от тях се нарича ресвератрол, който открихме преди години от червено вино. И заедно те всъщност правя наистина страхотни неща с тези ензими. Карат ги да поддържат тялото по-младо. От 25 години изучаваме предимно животни и дори малки гъбички наречени дрожди. Това което сме научили от проучванията е, че до голяма степен Сиртуините участват в реакцията организмите когато са под заплаха за оцеляване. А как да накараме тялото да почувства, че е под заплаха за оцеляване? Изнемогване! Например ако тичате много или поне да останете без дъх няколко пъти седмично. Тялото си ще каже: „О, човече! Пак трябва да избягаме от тези саблезъби котки.“ „Трябва да изградя здраво тяло.“ Другото е да си гладен няколко пъти седмично или всеки ден. Пропускайки едно или две хранения тялото ви ще включи тези ензими Сиртуин. Ще направи повече от горивото NAD, нужно за ензимите. И смятаме, че от части това причината за здравните ползи от тези промени в начина на живот.

Хормезис – малко лошо всъщност е полезно 00:10:53

Том: Нещо за което говориш, и което смятам за наистина интересно е изразът: „Какво смяташ за добро докато си млад, може да се върне да те ухапе, когато остарееш. Цялата представа за Хормезис, че малко лошо всъщност е изключително добре. Потвърждавайки това, което описваш сега: Останете без дъх, тичайте, всичко това. Изводът е че единственото нещо сред всеки познат жив организъм, което удължава живота е: „Да се яде по-малко“. За което говориш в собствената си книга. Имам чувството, че го казваш с тази причина. Просто не създавайте толкова много стрес върху системата. Но сега казваш – Не, не. Това, което всъщност трябва да се направи е да се стресира организма. Няма ли този стрес от: „Току що избягах от лъв“ и „Умирам от глад“, да започне да се натрупва и да стане проблематично?

Дейвид: Всъщност, ако стъпите на охлюв той ще умре, така че има определени количества стрес, до които не трябва да се стига. Това, което трябва да се постигне, е да накараме организма да се бори за оцеляване и бъдеще. Но не толкова че да причиним трайни щети, или до разхлабване на ДНК-то, което ще доведе до болест и в крайна сметка смърт. Не трябва да се прекалява. Трябва малко да си задъхан, малко да си гладен. Но разбира се, недохранването няма да помогне да живееш по-дълго. Така че границата е тънка. От много изследвания върху животни и нарастващ брой клинични изпитвания при хора, научухме че е най-добре стреса да пулсира. Да оставим тялото да се възстанови, а не постоянно да се стресира. Преди карахме животните да гладуват през целия си живот. И се получи! Но всъщност работи по-добре, ако ги оставим да се възстановят. Мисля, че това е тайната.

По-малко храна за по-дълъг живот 00:12:20

Том: Тогава нека наистина да се потопим в това. Предполагам, че говориш за това където на животните се отнема от 20% до 30% от техния калориен прием за много дълги периоди от време, което удължава живота им с около 30% или нещо подобно. Супер интересно, но ти казваш че ако техният калориен прием за дълъг период от време е приблизително същото на животно, на което е позволено да се храни до насита, че ако е направено по импулсен модел на глад и почти преяждане. То всъщност имат същите ползи като животното, което е подложено на калориен дефицит.

Дейвид: Добре. Нека изясним нещо. Никой не знае каква е перфектната диета, дори когато става въпрос за гладуване. До голяма степен всичко се базира върху изследвания на гризачи. Така че какво мога да кажа за изследвания на гризачи, с които съм много запознат е, че ако на гризач намалим неговите калории с 25% за целия му живот, той ще живее с 30% по-дълго, но ще бъде наистина нещастен и агресивен. Това важи и за нас. Опитах се за огранича калориите за около седмица и се отказах. Бях доста ядосан. Но това, което открихме с моите колеги е, че не е важно само това, което ядете, а също и кога се храним е важно. Това, което открихме е, че докато имаме този период на глад, при мишките ги храним на всеки следващ ден. Тогава те могат да се хранят колкото поискат, и го правят изяждат около 90% от всичко, до което мишките имат свободен достъп до храна за ядене. Но те имат еднакви ползи за дълголетие като мишка, която винаги е била гладна. Ако това е вярно и за нас хората означава, че можем да се радваме на живота, стига да имаме този период на глад веднъж на ден или може би два пъти седмично. Вярвам, че единствената причината да остаряваме, в противен случай бихме живели хиляди години. Единствената причина да остаряваме е че нашите системи за поправка стават негодни. Ти спомена, че това, което полезно за теб, докато си млад се връщат да те ухапе, когато остарееш. Смятаме, че тези системи за поправка са много добри, когато сме млади. Нарича се антагонистична плейотропия и смятам, че е правилно.

Защо не живеем дълго колкото китовете? 00:14:26

Дейвид: Еволюирали сме, за да останем здрави и живи до 40-годишна възраст и след това силите на естествения подбор намаляват, защото много често сме се размножили и имаме деца, и няма реална нужда да продължаваме да изграждаме на тяло, което да продължи хиляда години. Безсмислено е. Повечето видове живеят само толкова дълго, колкото им е необходимо да се възпроизведат и малко след това. Например мишките умират в рамките на две години, те изграждат тяло, което да издържи две години. А пък китовете, които нямат хищници, могат да живеят няколко стотин години. И това е напълно основателно.

Том: Защо китове живеят няколко стотин години? Спокойно може да се каже, че със сигурност в даден момент от нашето минало сме се изкачили на върха на хранителната верига, Не че те могат да ни изместят, но имам предвид очевидното – Виж докъде сме стигнали ние, а те не са успели. Тогава защо бихме живели само до 40? Защото китовете продължават да се размножават и да бъдат полезни? В този смисъл ли?

Дейвид: Това наистина е много интересно и малко хора говорят за това. Причината е, че съвсем до скоро не сме били на връх на хранителната верига. Но в свят, в който обикновено се умира от глад или от война много мъже не достигали до 40. Заради това. Били сме в средата на хранителната верига. всъщност чак сега имаме шанса да умрем на 70г. или 80г., освен ако нямаме късмет. Нека си дадем още 5 милиона години еволюция и бихме могли да еволюираме до 200-годишен живот. Това е нещо, което трябва да се случи, ако еволюцията продължава. Китът е бил на върха около 30 милиона години и той е имал шанса да развие този дълъг живот. Ние сме точно като тях. Имаме сходни гени. Те са топлокръвни. Произвеждат мляко. Съзнателни са. Те са Нас в морето. Така че всеки, който твърди, че сме достигнали максималната си граница, той не знае за какво говори.

Нулиране на биологичния часовник 00:16:16

Том: Разкажи ми за това понятие нулиране на биологичния часовник. Как се прави това? Какъв е механизмът? Очевидно гладуване от време на време упражненията ще помогнат, но знам че имаш режим, който бих нарекъл режим на добавките или прекурсори на неща които можем да приемем. Какво можем да направим, за да нулираме този биологичен часовник?

Дейвид: Ами има различни нива за рестартиране на стареенето. Има три нива, за които знаем. Първото е доста лесно за повлияване, или за нулиране. Това са протеините, които включват и изключват гените много бързо. Наричаме ги транскрипционни фактори. Те главно четат ген и правят протеин. Това е което правят. Това е първото ниво, то е лесно за постигане. Постой малко гладен и ще свърши работа. Второто ниво е малко по-трудно за постигане. То е не само промяна на това кои гени бързо да се включат и изключат, а всъщност заглушаване на тези гени за дълго време. И ето тук влизат в действие ензимите върху, които работя – Сиртуините. Нека се върнем към Pac-Man. Те изрязват ацетилите от опаковъчните протеини. Затягат маркуча и той се заключва. Генът се заглушава за дълго време. За целта може да се упражняваме, може да гладуваме, но смятам, че също трябва и малко помощ(NMN+Resveratrol). Това, което наистина става интересно е нещо, което за повечето учени дори не знаят още. Това е третото ниво. Дълбокият слой на стареене. Всъщност има ДНК часовник, който нашите тела на колко години са. Бих могъл да ти взема кръв и да я прочета. И мога да кажа приблизително кога ще умреш.

Том: Какво?

Дейвид: Да, можем.

Том: Какво търсите?

Дейвид: Разглеждаме химични групи които се добавят и изваждат към нашето ДНК, към дългия низ в клетката. Там се образуват химически модификации по предсказуем начин. С напредването на възрастта, започвайки от зачеването. Така че дори в утробата, дори като дете, дори като тийнейджър остарявате. Въз основа на този часовник, който се изкачва линейно. И вие сте там, където попаднете на тази линия. Много е точно. Това казва е вашата биологична възраст.

Том: Но откъде знаеш кога човек ще умре?

Дейвид: Просто чертаеш права линия…

Том: Да не би да са актюерски таблици, например средната човешка продължителност на живота е 86г… Това ли имаш предвид или можеш да видиш нещо конкретно за мен, което би подсказало, че съм тръгнал към 68г, Съжалявам!

Дейвид: Не, не е конкретно, а е базирано на машинно обучение въз основа на кода на хиляди хора и тяхното метилиране на генома. И сравнявайки това с здравето им и датата на смъртта им.

Том: О, по дяволите! Това е толкова интересно. Добре ако можеше да вземеш от кръвта ми в момента за какво ще търсиш?

Дейвид: Бихме прочели метилирането. Това са химикали като водород и кислород, свързан с ДНК химически и физически обвързани. И те се натрупват с напредването на възрастта много предсказуемо. Всъщност те са толкова предвидими, че можем да използваме същия часовник, за да измерим кучешка възраст и човешка възраст.

Том: Всичко на базата на метилиране? Добре, а какво причинява метилирането?

Дейвид: Има два класа ензими. Едните добавят метиловите химикали и други, които ги изваждат.

Том: Добре. Как мога да се сдобия с такива които изваждат?

Дейвид: Ах! Точно над това работим в момента. Ето ключът. Нулиране на второто ниво можем да постигнем с някои от нещата, които аз правя в моя начин на живот. Вероятно и ти ги правиш. Те не са постоянни промени. Не може да правим само това и да очакваме, че с едно лечение ще продължиш да живееш още десет години. Защото второ ниво не е постоянно. Донякъде е. Повече от първото ниво, но третото ниво е наистина постоянно. Можеш да си нулираш 10 години, след което да изчакаш още 10 години. Евентуално да нулираш часовника отново. Ако знаеш как да го направиш. Но тепърва започваме да разбираме как да го направим.

Кои са трите направления за дълголетие? 00:20:03

Том: Добре, първото ниво са диета и упражнения, това ясно. Второ ниво.. Метформин? Приемаш ли метформин? Добре. Споменавал съм го и преди в шоуто но обясни Какво е метформин? Защо се предписва на диабетици? И защо напоследък има наплив от недиабетици, които го приемат?

Дейвид: Има три основни направления които регулират стареенето при животните и вероятно при нас самите. Първо имаме Сиртуини, за които днес говорих много. После има направлението mTOR, което отговаря за това колко аминокиселини има в организма. То ще защитава тялото ако има достъп до по-малко аминокиселини. Третото направление се нарича AMPK. Това е енергийният сензор. Когато тялото има ниски нива на енергия, то ще накара тялото да се предпазва от болести.

Лекарството Метформин 00:20:55

Дейвид: AMPK си струва да се спомене, защото това е една от целите на лекарството метформин. Метформин ще активирайте този път на AMPK и ще накара организма да си мисли, че е гладен въпреки, че не е така. И ще поддържа нивата на кръвната захар по-стабилни.

Том: Гладен на клетъчно ниво или всъщност изпитвам глад?

Дейвид: На клетъчно ниво. Но също има и интересен страничен ефект. При мен и много други хора, е малко суров със стомаха, което намаля моя апетит. Но великото на метформин е, че е приеман от милиони хора в продължение на няколко десетилетия. За това познаваме страничните ефекти.

Том: Съжалявам, много бързо да повторим. Метформинът създава усещане за глад на клетъчно ниво.. и казваш, че от гледна точка на Хормезис …малко лошо… е като да се стресираш системата? И затова смятаме, че работи?

Дейвид: Прави точно това. Всъщност помага на тялото да реагира по начин за повишаване на енергийната доставка. Едно нещо е сигурно, че безспорно повишава броя на митохондриите.

Том: Всъщност създава допълнителни митохондрии, така че клетките стават по-ефективни? Или по-способни да генерират енергия?

Дейвид: Да, в дългосрочен план. Но в краткосрочен план всъщност отравя част от митохондрията. Това е малко отрова, която в последствие води до ползи.

Том: Коя част е отровена?

Дейвид: Нарича се Complex 1. Има протони, които се намират в една част от митохондрията – в мембранната област. И клетката изгражда протони с които става много киселинна в този регион. Но клетката иска да ги освободи. За това те поставят малки пори между мембраните, за да могат да изтекат от високо концентрираната зона към ниската концентрация в средата. И докато преминават през тази пора то завърта пората и това въртене, физическо завъртане на този протеин, ще генерира химическа енергия, наречена ATP.

Том: Така ли се създава ATP?

Дейвид: Без него ще сме мъртви за около 10 секунди.

Том: Добре, това е много интересно… Нека да се върнем обратно на отровата. Отровата повишава нивата, което причинява повече…

Дейвид: Всъщност намалява ATP в краткосрочен план. Клетката си казва: „О, не! Нямам достатъчно химическа енергия и ATP…“

Том: И това е нещото, което принуждава клетката да създава повече митохондрии? Това е частта с отравянето? Това означава, че увеличеният брой на митохондриите е отговор на лекото отравяне?

Дейвид: Точно така, но има и още две важни точки. Кара клетките в нашите тела да мислят, че те трябва да са по-чувствителни към инсулин, което запазва нашите нива на глюкоза и захар по-стабилни. Това е ключово, защото точно то помага на диетата тип 2. Възстановява и предотвратява заболяването от влошаване. Второто е открито съвсем скоро, че при хората, ако приемат метформин в голяма доза и се упражняват, той може да притъпи ефекта от упражненията върху изграждането на митохондрии. За това смятаме, че не трябва да има метформин през цялото време в организма. Защото тялото няма да има шанс да се възстанови от тази лека отрова. Нищо няма да предписвам, не съм доктор но смятаме, че е най-добре е да не се приема метформин в дните, в които се тренира или възстановява. И да се пулсира, да се редуват упражнения с метформин, упражнения с метформин.

Режимът на Дейвит Синклер 00:24:18

Том: Знам, че не предписваш нищо но… Колко дни го приемаш и колко почиваш? Колко често се упражняваш и колко често почиваш?

Дейвид: Всъщност прекарах голяма част от 30-те 40-те си години без изобщо да тренирам. Това е лудост, нали? За някой като мен. Но вече се постегнах. Все пак наближавах 50г., сега съм на 50г. Прекарвам около четири часа във фитнеса през уикенда със сина ми Бенджамин.

Том: Два часа на ден?

Дейвид: Не. Четири часа наведнъж. Но не всичко е тренировка. Един час с моя треньор Шон, който прави предимно комбинация от тежести и разтягане Някои свободни тежести и машини. След това е още един час аз с моя син. Тичаме малко на пътека, после малко разтягане и евентуално се помотаем и прави неща, които са забавни за него. Също така правим и малко йога долу във фитнеса. Малко релакс. Но най-доброто и най-забавна част, която наистина обичам е края, когато правим сауна, гореща вана, студена баня, сауна, гореща вана, студена баня за около час. И се чувствам фантастично след това.

Защо е полезно да се излагаме на студ? 00:25:26

Том: Разкажи ми за това. В твоята книга споделяш за излагането на студ и, че сте се преместили от Австралия и сега ви се иска да не беше така. Защо излагане на студ? Задължително ли ли трябва да има студено и топло? Каква е разликата?

Дейвид: Има няколко причини. В общи линии всичко, което стресира тялото и го поставя в състояние на шок е добре. В дългосрочен план. Може да се постигне с малко неудобства в ежедневието с излагане на леко горещо, както и студено. Особено важна е рязката смяна на двете, заради което бързо скачаме от едното на другото. Освен това направих проучване. Когато бях поканен от моят издател да разгледам темата научно, ме попита: „Знаеш ли за тази cryotherapy? Какво мислиш за нея?“ Преди няколко години си нямах и представа. На мен ми се струваха пълни глупости. Но го разгледах и се оказва, че има две важни неща. Едно е cryotherapy или излагане на студ. То ще изгради така наречената кафява мазнина. Не знаехме, че кафявата мазнина съществува при хората до преди около пет години. Обикновено се намира по гърба и тя може да се види с PET скенер, но обикновено е трудно забележима, изглежда просто като мазнина, но кафявата е особено здравословна, защото тя има много митохондрии и смятаме, че отделя и малки протеини, които казват на останалата част от тялото да бъде здрава.

Том: Здрави по какъв начин?

Дейвид: Все още не сме сигурни.

Том: О това е много интересно, искам да знам отговора на този въпрос.

Дейвид: Със сигурност ускорява метаболизма, и ще изгори енергия. Ако целта ти е да останеш строен, налко кафява мазнина ще свърши работа. С моят приятел Рей сме писали по темата, заедно с Андрю Бремер в www.nih.gov и го наричаме метаболитна зимна хипотеза. В общи линии казва че: В днешно време винаги сме топли… Нося това яке… спим със завивките, усилваме топлината. Никога не се излагаме на студ, освен ако сами не се принудим. Смятаме, че е възможно това до голяма степен да е отговорено, може би малко, но по-скоро много отговорно за проблемът с диабета, който има. Ако ти е студено през нощта ще изгориш много повече енергия за да се затоплиш. Ще включиш кафявата си мазнина и това ще те държи строен. Ако се увием и ядем от онези вредни храни, които виждаме в супермаркета.. Ще бъде два пъти по-лошо за телата ни. Топли сме, не губим енергия и ядем повече от необходимото.

Том: Това е тоолкова… интересно. Какъв е твоят съвет? Каквото и да ми кажеш, знай ще го направя! Колко често да го правя? Всеки ден ли трябва? Как точно?

Дейвид: Това което правя аз, защото съм зает и нямам сауна или студена вана у дома, се подлагам на тази терапия за около час в неделя. Това, което правя е, че прекарвам около 15 минути на 150 градуса по Фаренхайт. Сравнително интензивно е, но се свиква. След това отиваме в парната баня. Седим там и си говорим. Страхотно е! Температурата е по-ниска в парната баня защото е с наситена влажност. От покрива капе върху нас горещо вода. Не знам дали парата помага, но определено ми харесва чувството да си вътре. И кожата ми става по-здрава, защото се почиства, разбира се. И накрая влизам в горещо джакузи. Доста горещо.Гореща вода. След това отивам да се потопя под водата няколко пъти. Във вода, която е по-малко от 4 градуса по Целзий. Тя е толкова студена, че ти спира дъха. Но е страхотно.

Зануляване на часовника. 4те фактора Яманака. 00:29:01

Том: Има ли нещо друго на трето ниво? За което трябва да знаем?

Дейвид: Да. Наскоро, през последната година работихме върху намиране на начини да си поиграем с клетките и тъканите на мишките. И да им занулим часовника. Както казах, работим от 10 години за да ускорим часовника. можем преместим стрелката на часовника напред. Изрязваме ДНК-то на животното. Оставяме го да се излекува. Така отвличаме вниманието на протеините откъдето идват. По този начин обезпокояваме веригата за оцеляване толкова много, че прекъсваме навиването на ДНК-то. Това, което получихме, беше стара мишка от всякъде. Въз основа на хистологията, която разглежда тъканите. Въз основа на тяхната физиология – стават сиви, получават артрит, дори сърдечни заболявания. А когато погледнем молекулярният часовник, онзи часовник за метилиране. Те бяха с 50% по-възрастни.

Том: Имали са повече като бучки? Навсякъде? 

Дейвид: Метиловите групи бяха добавени. 

Том: Към ДНК-то?

Дейвид: Точно така. Дадохме ими сърдечни заболявания, алцхаймер, деменция. Дадохме им всички тези заболявания. Но с измерване на часовника видяхме, че всъщност сме им дали остаряване. Това беше първата стъпка, която отне 10 години. А в последната година се попитахме: Как да накараме стрелката да се върне назад? Това е много по-трудно. Но имахме късмета, че през 2012г. Нобеловата награда беше за възможността да върне часовника обратно вътре в клетките. Наградата беше присъдена на Shinya Yamanaka. Много умен японец. Той намери поне четири гена, които ако поставиш в да речем кожни клетки на възрастен. Ако ми дадеш от кожните си клетки, мога да отида в лаборатория Laven и да те клонирам. Бих могъл да взема от клетките ти и да направят стволови клетки. И бих могъл да ги отгледам до нов малък черен дроб или нов малък бъбрек. Всичко това е лесно. Не е лесно, но е възможно. Изпълнимо е. Това ни доказва, че тези четири гени на Яманака могат да нулират възрастта. Ако мога да взема някой като теб, който е в ранна възраст като 40-те и направя копие, както вече сме правили с много видове: кучета, котки, овце, маймуни. На тези животни можем да нулираме часовника 100% и всъщност тези животни имат нормална продължителност на живота. Което ни подсказва, че инструкциите да бъдеш млад, са все още в някъде клетката. Сякаш има резервно копие което казва на епигенома (онези маркучи) как да се върнат и да бъдат отново млади. Също и да върне тези метилови групи да са млади отново. Не горе, а назад там долу. Но не трябва да ги върнем твърде назад, до стволови клетки. Или пък да се превърнат в гигантски тумор.

Том: Даа… Добре. Кога се превръщам в тумор, защото туморът е клетка, която не може да спре. Какво става ясно в този процес, което го прави толкова нефункционално?

Дейвид: По отношение на часовника, да изясним това. Shinya Yamanaka върна часовника толкова много, че се върна обратно до нула, до полунощ. Ето това не искаме. Защото клетките губят своята идентичност. А това е последното нещо, което ни трябва. Не искаме да се връщаме толкова.

Том: Защото е опасно да имаме плурипотентна стволова клетка на грешно място в тялото?

Дейвид: Разбира се! Ще расте и няма да спре.

Том: Но защо… защо става тумор защо не става не става черен дроб или бял дроб? Макар че отново ще е проблем да се развие черен дроб в мозъка ми, но се питам защо става туморна клетка вместо реален функциониращ черен дроб?

Дейвид: Когато се върне достатъчно назад тя губи своята идентичност. Тя просто ще се умножава в маса без клетъчна идентичност.

Том: Това означава че има нещо, което я кара да се самозабрави.

Дейвид: Точно така. В лабораторията, ако вземем плурипотентни стволови клетки и искаме да направим чернодробна клетка или неврон, нервна клетка. На нея й даваме куп химични сигнали към така наречената ниша. И когато една от тези клетки стигне до нишата около тези стари клетки. Те ще използват тази стволова клетка за възстановяване на тъканите. Представете си, ако можем да върнем часовника обратно, не чак до стволова клетка, а частично нулиране на часовника. Така че да можем да се върнем отново на 20г. Точно това можем да направим в момента на някои тъкани в мишката.

Том: Правите го на маса, клетка по клетка, ДНК верига, по ДНК верига… Как, по дяволите, карате това нещо да се случи навсякъде, по цялото тяло?

Как се лекува зрението на слепи мишки? 00:33:17

Дейвид: За сега начинът, който го прилагаме, е инжектирайки вирус, наречен AAV. Този вирус ще се насочи към определени тъкани и ще достави гените до повечето клетките в тази тъкан. Например, лекуваме стареенето на окото при мишки. Можем да вземем стара мишка, и да и доставим вирус AAV. В окото с малко убождане. Това е същият вирус, който коригира генетичните дефицити в окото. В днешно време лекарството е одобрено от FDA, така че това не е измислица. То е в употреба дори в момента. Даваме го на старите мишки, даваме им антибиотик, наречен доксициклин. Същия може да се приема, ако имаш лаймска болест. И той включва тези фактори за препрограмиране. Не използваме и четирите фактора. Те са: OSKM, защото един от тях причинява рак – М. Оставяме факторът M, поставяме OSK в окото, активираме ги, и го оставяме за няколко седмици. И когато измерим какво се случва с окото, тези мишки могат да виждат отново. Сякаш са млади. Тествахме три различни типа увреждане на окото. В първия, случай работихме с лабораторията близо до нашата, която работи върху подмладяване на гръбначния стълб и зрителния нерв. Ясно е, че ако си на няколко месеца няма да възстановяваш гръбначния си стълб. Той е една от първите части на тялото които остаряват. Но медузите могат да се възстановяват, аксолотлите могат да възстановят ръка.. Ние губим тази способност, когато сме много, много млади. Въпросът е, ако можем да върнем часовника много назад, без OSK гените. Дали тези нервни клетките ще са достатъчно млади, за да се върнат обратно към мозъка? Ако ги повредим… Това беше експериментът. Те ощипаха гърба по зрителния нерв, така че нервите да станат дефектни и те започнаха да умират обратно към мозъка. Разбира се, мишките изгубиха своето зрение. Тогава активирахме нашите фактори за препрограмиране. И видяхме, че нервите са станали отново млади Навивайки часовника назад, те се връщат обратно към мозъка. Бихме могли да се сдобием с изцелителната способност, която сме имали като ембриони. И ако се замислим до какво би могло да доведе това. Ако можем да го направим безопасно. Разбира се „Безопасно“ е важната дума. По цялото тялото. Представете си един ден, в който всяка клетка в тялото, може да бъде подмладена. Ако се порежете, счупите кост, изгубите ума си, имате Деменция. След което приемате доксициклин за няколко седмици, спирате, за да изключите факторите. И вече сте лекувани! Има лаборатория в Испания, която показа, че ако се включат на високи нива, има опасност да се получат малки тумори. При някои животни в бъбреците. Така че сме много внимателни не само да взривим клетката с тези фактори, завинаги. Внимателно свалихме до много ниски нива, след което ги изключихме, когато вече нямаме нужда от тях. Но този вирус сме го давали на мишки по цялото тяло. Инжектирахме го във вена и го активирахме. Оставихме го така, очаквайки мишките да умрат. Година по-късно те бяха напълно добре. Така че изглежда безопасно, но разбира се има още много работа за вършене. Аз съм учен и разработвам лекарства. Трябва да съм много наясно с опасностите. Със сигурност. Моля никой да Не пробвайте това у дома, и изобщо. Докато не разберем повече. Но окото е добра зона за тестване защото е защитено и ако има проблем ясно е, че е защитено от останалата част от тялото, няма къде да ходи. Всичко, което знаем до момента, изглежда много безопасно, поне за окото.

Какво са NAD, NMN и NR? 00:36:40

Том: Има ли елемент за подобряване на човешката физика или нещо подобно, с който можете да ни подразните?

Дейвид: Всъщност публикувахме резултати, в които, ако на мишки дадете NAD бустерна молекула(NMN), тя ще включат тези ензими Pac-Man, наречени Сиртуини. Когато тези мишки остареят, могат да тичат 50% по-далеч. Всъщност… някои от стари ни мишки бягаха толкова далеч, че бягащата пътека спря, защото не се очаква мишките да бягат повече от 3 км.

Том: Все още не сме говорили за NAD. Кажи ми какво е NAD? Какви са неговите предшественици? Как да го приемам?

Дейвид: Има няколко на пазара. Аз… не участвам и не продавайте нищо. Дори ако ме видиш в някой сайт – не съм аз. Както казах, има един наречен NR което означава никотинамид рибозид. Той е много ранен предшественик за правене на NAD в тялото. Има и междинен предшественик, наречен NMN – да не се бърка с MNM(бонбони). Моля, не приемайте бонбони, не са здравословни. След което клетката превръща NMN в NAD Може да се приемат трите или всеки от тях за повишаване нивата на NAD при животни. Сега аз, както и много други хора правят човешки изследвания. И забелязваме, че NR и в моя случай НМН Повишават енергийните нива на по-възрастните, както и при младите хора. До нива, които смятаме, че рядко се постигат дори като маратонец.

На какъв режим е бащата на Дейвид Синклер? 00:38:11

Том: Разкажи ми за баща ти. И неговия експеримент с NMN

Дейвид: Баща ми е на същия режим като мен. Ресвератрол за повече от десетилетие: молекулата от червено вино. Приема метформин по-дълго от мен защото той е диабетик тип 2 в долната граница. И той също е на NMN. Изглежда се справя отлично. Вече е на 80. Когато беше на 70 години, започна да забавя. Повтаряше по два пъти едно и също нещо. Типично за 70-годишен. В момента е страхотно, вече е на 80г. Получи нов живот. Започна нова кариера в Сидни. В момента обикаля по света. Пътува из Америка, вози се неговия възрастен приятел напред-назад. За съжаление преди няколко дни приятеля му влезна в болницата. Сега баща ми се грижи за него. Виждайки го как угасва. А пък баща ми се подобряване с всяка година.

Болната тема на Дейвид – ресвератролът. 00:39:05

Том: Бих се радвал да чуя повече за ресвератрола който напълно бях отписал. Докато не започнах да те проучвам. Изглеждаше като гореща тема, но за кратко. След което напълно угасна. Знам, че ти имаш нещо като опит в сферата на това нещо. Остави на страна какво мисли болшинството. Кажи ми каква е реалността?

Дейвид: Ресвератролът е молекула с концепция за доказване още от 2003г. Първата по рода си, която може да имитира ограничаване на калориите. Прави мишките здрави на диета с високо съдържание на мазнини. Беше страхотно доказателство за нещо, което се опитвахме да разгадаем. Това доведе до лекарства, които отидоха при хората и те изглеждаха доста обещаващи. Забърках в научна и корпоративна битка. В случая с Pfizer, те публикуваха научна статия, която гласеше в общи линии: „Всичко, което Дейвид твърди е грешно“. Това беше страхотно заглавие… Учен от Харвард стартира компании… И греши! Тогава прекарах около седмица в леглото. Казвайки си: „Майната на всички“ Защо правя това? Защо работя толкова усилено, за обществото, ако на него не му пука? Но се измъкнах от леглото си казах: Нека да изкопаем на дълбоко и да видим дали са прави. Или ние сме прави… И в следващите три години работихме наистина усилено в лабораторията ми в Харвард. За да проверим дали сме били прави. Въпросът касаеше този Pac-Man, който помага на ДНК-то. Дали ресвератрол влияе на него или на нещо друго. Това за учените е много важно. Защото ако не работи върху това, всички лекарствата, върху които се опитваме да работим, вероятно работят по грешен начин, а не както очаквахме. Накратко какво открихме и публикувано в списанието Science, едно от най-добрите.. Показахме, че ресвератролът се свързва с Pac-Man и е отговорен за това отваряне и затваряне. Вече имаме нова информация, която все още не сме публикували, но ще я споделя с твоите зрители. Направихме мишка, която е устойчива към активирането на Pac-Man. Можем да променим ензима само в една от аминокиселините в този протеин. От около хиляда. И тя блокира това движение. Или активиране. Обикновено дъвче ето така… Ако дадем ресвератрол на нормална мишка тя ще направи така, а с нашата мутантна мишка е толкова бавно. Бързото дъвчене е по-добре. Защото смятаме, че бързият е отговорен за ползите от здраве и дълголетие.

Том: За това, като го забавяте им причинявате сериозни проблеми. Следователно, ако им дадете ресвератрол и накарате Pac-Man да похапва много бързо, тогава сте направили нещо положително.

Дейвид: Така е. А нашата мишка мутант би трябвало да е устойчива на ползите от ресвератрол. Ако сме прави… Но ако от Pfizer са прави, тогава ресвератрол все пак трябва да е полезен, дори Pac-Man да яде бавно. Защото работи по някакъв друг начин. Така че мишката мутант, която не може да бъде ускорена не живее много дълго. Когато и даваме ресвератрол и е на диета с високо съдържание на мазнини. И тук слагаме препинателният знак. „Майната ви, бяхме прави“ Но интересно е, че светът го преодоля. И останах аз да почистя парчета..

Кой ресвератрол наричаме чист? Начин на прием. 00:42:16

Том: Добре. Каза, че единствената добавка, която приемаш, е витамин Д? Как добавяш ресвератрол към системата? Лекарство ли е? Трябва ли да ти го предпишат? Взимам ресвератрол… Можем ли да го наричаме хранителна добавка? Предлага ли се в търговската мрежа?

Дейвид: Да, ако е легитимен продавача. И трябва да е с чистота 98% или повече. Това е близко на ресвератрола, който приемам аз. Приемам една чаена лъжичка в кисело мляко, кето е приблизително 1 грам.

Том: Всеки ден ресвератрол – приблизително 1 грам. Ти приемаш ли NMN? Или само баща ти? Както и метформин? Освен тези трите има ли нещо друго?

Дейвид: Това са основните неща, които според мен са полезни за здравето. Наблюдавам химичния състав на кръвта си, така че…

Изследваме се за да сме сигурни, че работи. 00:43:15

Том: Приеми за секунда, че съм готов да отида докрай. Да си направя всякакви луди тестове, за да знам дали това, което приемам работи. Какво ще препоръчаш?

Дейвид: Добре. Избягвам рентгенови лъчи и СТ сканиране, освен ако не се наложи. Но ако вашият лекар го предпише, по-добре не отказвайте. Иначе не го правете за забавление или пък, защото сте любопитни. Защото тези СТ сканирания ще разрушат ДНК-то ви. А когато разрушим ДНК-то на мишка, нейната възраст се увеличава с 50% Така че избягвайте ДНК увреждания Колкото е възможно повече. Аз си правя кръвен тест в компания, наречена Inside Tracker, в което инвестирах преди години. Те разглеждат около 30 параметъра в кръвта. И ви дават обратна връзка. Работят под наблюдение на лекар, така че е законно и се основава на много наука. Това поне дава някаква обратна връзка за това какво всъщност се случва с тялото. Ако промените начина си на живот, или приемате добавка, или дори ново лекарство по темата. Необходимо е да се наблюдавате, защото не трябва да играете на сляпо. Няма как да разбереш дали си помагаш или си вредиш. Така че може да си направите поне кръвен тест. Отидете при вашия лекар и си направете кръвен тест. Може да си изследвате секвениране на генома или нещо, което гледа на за отклонения във вашия геном. Относително ниска цена е около $99. Подарих такъв тест на цялото си семейство като коледен подарък. И разбрахме, че някои от членовете на семейството имат разновидности, които предсказват дълголетие а други не. Някои имат мутации в генома, което е малко страшно. Дори можеш да си направиш тест за възраст на ДНК-то базиран на метилирането истинският часовник на Horvath. Някои хора измерват дължината на теломерите си.

Том: Нужна ли е биопсия, за да се направи това или само с кръв?

Дейвид: Кръвен тест е достатъчен.

Къде можем да следим за новини от Дейвид Синклер? 00:45:06

Том: Добре къде хората могат да научат повече за теб?

Дейвид: Основният сайт е lifespanbook.com и там може да се регистрирате за бюлетин и да купете книгата ми, ако се интересувате. Аз също съм в социалните медии. Имам акаунт в Twitter, в който се опитвам да говоря за науката, за нови открития, за неща, които току-що съм научили. Подобни неща, с които може да искате да сте в час. Моят акаунт в Twitter е @DAVIDASINCLAIR. Имам и Instagram, където изпращам някои забавни снимки. Как се прави и как не се прави. От този тип. Акаунта е @DAVIDSINCLAIRPHD

Целите на Дейвид за бъдещето 00:45:43

Том: Какво въздействие, искаш да окажеш на света?

Дейвид: Това е лесно, тъй като още от четири годишен исках да разбера защо умираме толкова бързо. И по мое мнение мисля, че е жестоко да живееш със съзнанието че ще умреш толкова скоро. Период от 80 години е нищо, минава за миг. Дори хиляда години ще минат за миг. Това е само 20 пъти повече от това, което аз съм живял. Така че искам да оставя следа след себе си. С която се надявам да начертая нов курс на човешката история. Смятам, че сме стигнали по-далеч отколкото можем да сигнем за цел живот. И все още ми остават няколко години. Да се опитам да постигна това, за което говоря и да стане реалност.

Том: Надявам се да можеш. Ако можеше да накараш хората да направят една промяна, която да им даде най-голяма полза върху тяхното здраве. Какво ще ги накараш да направят?

Съветът на Дейвид към всички хора на планетата. 00:46:25

Дейвид: Прочел съм десетки хиляди документи и Правя това от 30 години и разговарям с хора. Знам какви са най-новите открития. Най-простото нещо, което можеш да направиш, и с най-големи ползи е да бъдеш малко гладен. Не яж. Това не означава да страдаш от недохранване или да умираш от глад. Има много тийнейджърки, които не ядат достатъчно. Така че изобщо не казвам това. Всеки трябва да приема минимално храна. А за тези, включително и аз, които обичат да ядат и нямат нищо против десерт. Опитайте се да пропуснете хранене. Аз пропускам закуска, освен тази част с киселото мляко. Обикновено съм твърде зает, за да обядвам. Вечерям нормално и не се натъпквам, за да задействам всички тези защитни пътища, които ще възстановят тялото или поне ще го запазят здраво. Поне докато не се сдобием неща като връщане на времето. Нещо върху, което работим в момента.

Том: Невероятно. Дейвид, благодаря ти много за твоето гостуване. Прочетете книгата, гмурнете се. Ако и вие като мен искате да живеете вечно, уверявам ви, че този човек е на върха на много вълнуваща сфера. Така че го следете.

* Първоизточник: https://youtu.be/IEz1P4i1P7s

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.