Защо остаряваме и можем ли да живеем 30 години по-дълго?

105

Върху процеса на стареене се работи вече повече от 5000 години и чак през последните 20 години се сдобихме с набор от 50 белега разкриващи защо остаряваме. Около 9 от тях са изключително важни за нашето дълголетие и са основни причини за стареене. Те общуват помежду си и ако подсилим един от тях, ще се отрази и на останалите, като най-добри резултати се постигат активирайки ензимите Sirtuin.

Докато сме млади нашите системи за проправяне са много добри, но остарявайки те стават негодни, защото телата ни губят жизнено важна епигенетична информация, която задвижва всички тези белези на стареене. Повечето гени за дълголетие реагират на това как живеем. Има какво да направим за да удължим живота си или поне да останем по-здрави.

Стареенето е болест, която причинява заболявания

Всичко лошо, което се случва на нашите тела с течение на времето се счита за болест, но не и стареенето, защото се случва на всеки. Ако отидем на планета или остров, където е нормално да се живее по 250 години, всички биха си помислили, че ние сме болни от нов тип синдром.

Когато сме млади, не получаваме лекарствата, които биха ни предпазили от болести в напреднала възраст. Лекарства като метформин не се предписват на 20-30 годишни, а всъщност всички трябва да се лекуваме едноправно, стига да знаем, че е безопасно. Защо трябва да чакаме да се разболеем, за да се лекуваме? Основната причина за появата на всички заболявания е, че телата ни стареят. Ако не остаряваме, няма да се разболяваме.

Комфортът и по-лесният живот всъщност ни убиват

Днес всичко е проектирано да бъде удобно, искаме да сме вечно сити и отпочинали, не искаме да изпитваме дискомфорт, а това води до куп проблеми. Ако не покажем на телата си, че нещата могат да бъдат проблематични, те спират да се интересуват и да се борят срещу болести или стареене. Ако прекараме целия ден в седене, или писане, или винаги задоволяваме глада си, пътищата за дълголетие няма да изградят устойчиво тяло в дългосрочен план. Всичко, което се рекламира, за да направи живота ни по-добър, всъщност го съкращава, като улеснява съществуването на нашите тела. Целта е да шокираме организма, за да излезе извън зоната си на комфорт и удовлетвореност, а не да остаряваме спокойно.

Стареенето няма да изчезне, нито да се забави ако просто го игнорираме

Всички остаряваме и смятаме, че то е приемливо. Отричаме, че някой ден ние и нашето семейството ще умрем. Когато сме млади, е лесно да се преструваме, че смъртта е далеч, но това ще се случи. Всички ние остаряваме и ще умрем, както и всички, които обичаме. Това е ужасна мисъл, но поне може да се опитаме да предотвратим болестите през последните 10 години от живота си.

Ако се лекуваме превантивно ще получим много по-пълноценен живот, не трябва да чакаме да остареем, за да започнем лечение. Колкото по-рано включим гените си за дълголетие, толкова по-бавно ще остаряваме, дори на 25 години не е рано. Само 20% в нас е заложено генетично, а останалите 80% от здравето ни в напреднала възраст зависят от нас и как живеем живота си.

Не трябва да сме в тежест на нашите деца, внуци и близки, задължени сме се погрижим за дълъг и здрав живот, като се лекуваме превантивно.

Колко дълго бихме могли да живеем?

Съвсем доскоро изобщо не сме били на върха на хранителната верига. Много хора не са успявали да достигнат дори до 40 заради глад или война. Едва сега имаме шанса да остаряваме до около 70 или 80 години. Ако си дадем още 5 милиона години еволюция, бихме могли да се развием до 200+ години живот.

Китовете са на върха от около 30 милиона години и са успели да развият своята продължителност на живота. Те също като нас са топлокръвни, произвеждат мляко, съзнателни са, китовете са хората в океана. Така че определено не сме достигнали максималния си потенциал за дълъголетие.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.