Дълголетие с 3 универсални регулатора на стареене

133

Съществуват три основни генетични направления за дълголетие, които регулират процеса и скоростта на стареене. Те реагират на това кога и какво ядем, как се упражняваме, дали се излагаме на температурен стрес. Ако ги подсилим в правилната посока можем да бъдем по-здрави и да удължим живота си. Регулаторите общуват по помежду си и ако активираме дори един от тях, другите също ще се притекат на помощ. Но за да постигнем най-доброто е хубаво да се уверим, че едновременно всеки един от регулаторите работи в наш интерес.

Първо направление за дълголетие – ензимите Sirtuin

В нашите тела има 7 вида Сиртуини (основни спътници за дълголетие), те са набор от гени, които контролират клетъчното стареене. Тези ензими предпазват всички организми на планетата от влошаване и болести, включително растенията, бактериите, хората. Реагират, когато сме гладни или се упражняваме, като изпращат своите войски, които да ни защитават.

За да работят Сиртуините се нуждаят от молекулата NAD+. Чрез нашето стареене губим от тази молекула и след 50 годишна възраст ще имаме половината нива от тези, които сме имали на 20 години. Сиртуините не защитават тялото без високи нива на NAD+. Добавката NMN повишава телесните нива на NAD+ до нива които рядко могат да се постигнат по естествен път дори като маратонец.

Второ направление – датчикът AMPK

AMPK е енергиен сензор, който следи дали организма има ниски нива на енергия. Ако отчете такива ще накара на тялото да го коригира, за да се предпази от болести и стареене. 

Ако приемаме метформин, ще активираме AMPK и накараме тялото да си мисли, че е гладно, дори да не така. По този начин ще поддържаме нивата на кръвната захар по-стабилни. Допълнително този глад на клетъчно ниво ще изпрати войските на Сиртуините да си вършат работата, подкрепени от NMN и Resveratrol

Трето направление против стареене – регулаторът mTOR

За дълголетие отговаря и регулаторът mTOR, който следи концентрацията на аминокиселини в телата ни, с други думи – колко месо ядем. Освен това той регулира растежа, мобилността и оцеляването на клетките, също така синтеза на протеини и автофагията.

mTOR играе ключова роля в метаболизма и физиологията. Колкото по-малкото аминокиселини има в организма, толкова по-защитен е той. Високите нива на аминокиселини ще активират регулатора mTOR, което не е добре, защото целта да го притъпим. Освен с малки количества протеин, можем да намалим аминокиселините с лекарство на име рапамицин, но то не се препоръчва, заради многото странични ефекти.Ако активираме регулатора mTOR ще кажем на тялото, че времената са добри и че може да изключи защитните си сили, което ще ускори нашето стареене. Когато сме млади искаме мускулесто тяло за да изглеждаме и да се чувстваме добре, но за нашето дълголетие това не е здравословно.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.