Само чистият транс-ресвератрол (98-100%) удължава живота

931

Добавката транс-ресвератрол е антиоксидант, но начинът, по който всъщност действа, не е като такъв. Той е молекула в категорията полифеноли, които са много здравословни. Те се произвеждат от растения като японската фалопия, когато са подложени на стрес в околната среда, например липса на вода в сухия сезон. 

Чрез полифенолните молекули ние получаваме безценната информация, че времената са тежки, което поставя организма в защитен режим, а това го кара да се бори срещу болести и стареене.

Какви ползи получаваме ако го приемаме?

Активатор на ензимите Sirtuin

Тази невероятна молекула стимулира защитните сили на организма срещу стареене и болести, свързвайки се с ензимите, наречени Сиртуини, които са защитниците на тялото. Когато ги активираме оставаме здрави, с което удължаваме живота си.

Ускорява молекулата никотинамид мононуклеотид

Resveratrol е педалът на газта (NMN) за ензимите Sirtuin, но без NMN няма да е толкова ефективен. Също така имитира ефекта на гладуването и ограничаването на калории. Сам по себе си не е достатъчен, за да поддържа нивата на холестерол ниски. Комбинацията на добавката заедно с диета дава по-добри резултати.

Помага за намаляване на телесното тегло

Resveratrol имитира консумацията на голямо количество мононенаситени мастни киселини като от зехтина, но без всичките му калории.

Потенциалните ползи базирани на стотици изследвания

Удължаване на живота и противовъзпалителни свойства

Подпомагане на сърдечно-съдовата система, черния дроб, ограничаване на калориите и миметична и атлетична издръжливост;

Профилактика срещу рак, ставни заболявания, болест на Алцхаймер, катаракта, макулна дегенерация, лаймска болест, невродегенеративни заболявания, болест на Паркинсон, множествена склероза и увреждане на клетките

Източници на resveratrol

Може да бъде открит по естествен начин в различни източници, включително грозде, японска фалопия, горски плодове, фъстъци, тъмен шоколад, чай и др.

Повечето такива добавки са направени от японска фалопия (Japanese Knotweed) и се предлагат с чистота до 98% -100% транс-ресвератрол. Той по нищо не се различава от този с произход от грозде. Чистият транс-ресвератрол (98%) не съдържа емодин и не предизвиква странични ефекти.

Много е трудно и скъпо да се извлече чист транс-ресвератрол от грозде и той НЕ превъзхожда този, направен от японска фалопия. Предлага се само с чистота до 8% транс-ресвератрол. За производството на един килограм resveratrol, който съдържа само 5% транс-ресвератрол, са необходими около 250 килограма обелки от грозде

За разлика от гроздето, японската фалопия расте в дивата природа и съдържа по-високи концентрации на транс-ресвератрол. Преди да се обработи, японската фалопия може да се съхранява условия на стайна температура, докато гроздето трябва да се държи замразено.

Трябва да се внимава с продукти които твърдят че са направени изцяло от грозде. Обикновено добавят няколко милиграма с ниска чистота към ниско качествен извлек от японска фалопия и държат ниски цени. Друг сигнал за тревога е ако се твърди, че даден resveratrol е извлечен от семена на грозде, тъй като семената НЕ съдържат такъв.

Ясно става, че източникът на resveratrol не е от значение, а е важно да се знае чистотата на продукта. Количеството на транс-ресвератрол е от съществено значение. При активирането на ензима Sirtuin, trans формата ще даде много по-добри резултати от cis формата.

Микронизиран (micronized) ресвератрол

„Микронизация“ е наименованието, дадено на процеса при намаляване размера на твърдия материал. Скоростта на абсорбция зависи от това дали добавката е водоразтворима. Тъй като resveratrol е неразтворим във вода, единственият начин да се увеличи скоростта на абсорбцията му и биодостъпността е да се намали размерът на частицата. Колкото по-малък е размерът на частиците, толкова по-висока е скоростта на усвояване. Средният размер на частиците след микронизация е по-малък от 2 µm (<0,002 мм), в сравнение със стандартнната големина 170 до 220 µm (0,17-0,22 мм). Клиничните изследвания показват, че размерът на микронизираните частици увеличава скоростта на абсорбция с до 1000%.

Resveratrol е трудно разтворима молекула и е важно да се приема с мазнини или протеини като кисело мляко или чаша с прясно мляко. Нужно е да се свърже с нещо, а във водата не се разтваря и абсорбира. Ако се приема без мазнина, рискуваме да се усвои до 10 пъти по-малко.

Странични ефекти

Използва се от много години и досега не се съобщава за проблеми с безопасността. През последните няколко години редица клинични проучвания потвърждават, че приемането на чист транс-ресвератрол в дози до 6000 mg дневно е безопасно и не причинява никакви странични ефекти. За разлика от чистия, този с по-ниска чистота може да причини стомашно-чревни проблеми, поради естественото съдържание на емодин (emodin).

„Pure resveratrol“ означава, че продуктът е поне 98% транс-ресвератрол, която е полезната активна съставка. Добавки с чистота 50% съдържат само 50% транс форма, а останалите 50% са естествени съставки на растението, но те нямат ползи за здравето. Тези съставки включват CIS-resveratrol и емодин, които могат да причинят стомашно-чревни проблеми като болка и диария. Колкото по-ниска е чистотата на продукта, толкова по-високо е съдържанието на емодин и евентуален риск от странични ефекти. 

Resveratrol може да засили ефекта на лекарствата за разреждане на кръвта напр. кумадин, аспирин и др., както и да увеличи риска от кървене. Хората с алергия към грозде, червено вино или полифеноли не се препоръчва да приемат resveratrol.

По-тъмният цвят и по-силният мирис са индикатори на транс-ресвератрол (50%). транс-ресвератрол (98%) е бял, няма мирис и не предизвиква странични ефекти. Поради трудния процес на пречистване, транс-ресвератрол (50%) обикновено е по-евтин.

Транс-ресвератролът е чувствителен към светлина и ще стане кафяв, ако не се съхранява на тъмно и студено място. Кафявият resveratrol няма да работи правилно.

Цена и начин на прием

Дозата, използвана в проучването в Харвард, е равна на 23 мг на 1 кг или около 500 мг на 50 килограма телесно тегло. Например: Човек, който тежи 150 килограма, би приемал 1500 мг дневно. Това е предложение, основано на изследването, а не правило. Въз основа на последните научни проучвания, 500 мг – 1000 мг транс-ресвератрол (в зависимост от телесното тегло) е минималното дневно количество, необходимо за насърчаване на ползите от този продукт.

Винаги се започва с най-ниската подходяща доза и се увеличава за няколко дни. Не е задължително да се приема всеки ден.

На пазара има много продукти с различна чистота на трнас формата и големината на частицата (дали е микронизиран). Цената за 50% чистота е около 2–3 лева за 1 грам. А цената на добавките с чистота 98-100% е около 5 – 6 лева за грам.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.