Hormesis – Умереният физически стрес е полезен за тялото

292

Hormesis е открит преди 60-70 години, когато хората са пръскали хербициди по растенията, което ги е правило по-силни.

Когато са подложени на стрес растенията се оцветят и произвеждат молекули, наречени полифеноли като ресвератрол, които са много здравословни.

Ние хората сме развили своята сетивност към растителния свят и когато храната, която приемаме е стресирана, тялото ни усеща това. Получаваме безценната информация за околната среда и дали предлагането на храна потенциално се изчерпва. Ползата от дълголетие получаваме като страничен ефект.

Би следвало ако стресираме гроздето, да получим страхотно вино, но и много ресвератрол. Когато го поглъщаме, получаваме същите предимства, които и растението има. В следствие на стреса растенията активират своите сиртуини, а консумирайки ги те активират и нашите.

Xenohormesis – Незнайният език между видовете

Хранейки се със стресирани растения, ние се възползваме от наследствените им молекули, които се произвеждат, за да ги направят по-здрави в тежки времена. Това са химикали срещу стреса. Ако растенията са стресирани, те се оцветяват. Ако поставим растение на слънце, то ще стане червеникаво благодарение на стресови химикали за оцеляване. Ние сме развили своята сетивност към тези химикали в храната или в добавки като транс-ресвератрол.

Най-полезни са растения с по-наситен цвят, тъй като той е индикатор за полифенолни молекули. Тези химикали отиват директно в кръвта и включват нашата защита срещу болести и стареене. Когато консумираме храна, която е стресирана, разбираме че трябва да се подготвим за тежки времена, защото е възможно ресурсите да са изчерпани.

Но ако сме птица или някое друго глупаво животно, как бихме разбрали дали доставката на храна е на изчерпване? Трябва да го разберем по химически път. Ядейки от тези полезни химикали чрез растения като грозде или боровинки, те светват нашата лампичка, че трябва да сме здрави и силни за тежките времена.

Каквото не ни убива ни кара да живеем по дълго

Ефекта на Hormesis можем да прилагаме и директно върху нашите тела чрез различни видове похвати като високо интензивни тренировки, периодично гладуване, температурен стрес. Всеки от тези методи ще постави тялото в защитен режим и ще се бори срещу болести и стареене, което води до дълголетие като страничен ефект.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.