Гладуване 3-4 пъти седмично пести пари и удължава живота

320

Ако за целия си живот намалим калориите си с 25%, ще живеем с 30% по-дълго, но ще бъдем нещастни и агресивени. Можем да получим същите ползи от гладуване за част от деня. Оказва се, че не е толкова важно какво ядем, а кога ядем. Можем да се наслаждаваме на живота, достатъчно е веднъж дневно или няколко пъти седмично да имаме период на гладуване.

Не е нужно да гладуваме през цялото време, също както не трябва да бягаме вечно. Можем да го правим за кратко, но интензивно, след което да оставим тялото да се възстанови и да се върне към нормален начин на живот.

Диета! Трябва да спрем да ядем толкова много. Лесно е да преядем, тъй като храната е достъпна и е навсякъде. Гените от нашите потомци ни казват да ядем когато има храна, защото тя може да свърши. Но не трябва да се притесняваме, защото винаги ще има следващо хранене. 

Можем да се залъгваме глада с малко топла вода или чай. Трудно е, но всеки трябва да се запита как иска да изглежда и да се чувства следващата седмица, година или когато стане на 80.

Да се храним три пъти на ден е безумно, трябва да ядем по-рядко! Целта е да поставим тялото си в режим на желание чрез диета колкото можем по-дълго.

Какви са ползите от периодичното гладуване

С гладуване за част от деня, ще поставим тялото си в защитен режим, което е жизнено важно за да останем здрави и млади.

Всеки от нас притежава гени наречени Сиртуини, които удължават живота. Те се активират чрез глад, който повишава нивата на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+). Този ефект можем да имитираме с добавка като Никотинамид мононуклеотид (NMN). Молекулите и гладът включват нашите пътища за дълголетие.

Бихме могли да опитаме и с екстремна диета, която трае 2 или 3 дни, включва нашата супер прочистваща автофагия, която премахва натрупаните лоши протеини.

Захарите и въглехидратите са нашите най-големи врагове

Задължително трябва да поддържаме нивата си на кръвна захар стабилни, ако те са твърде високи е ясно, че не е здравословно. Яденето на хляб или грозде лесно би повишило тези нива, а нашето дълголетие до голяма степен зависи от нашата кръвна захар. За съжаление много-често не лекуваме своята висока кръвна захар, докато не стане твърде късно. С диета лесно можем да стабилизираме нивата.

Изпивайки чаша плодов сок или фреш е като да изпием чаша кока-кола, така че е най-добре да заменим всички смутита от плодове и сокове, с такива от зеленчуци. Плодовете са по-здравословни в естествената си форма, например портокалите трябва да се ядат заедно с пулпата.

Картофите не са толкова лоша храна, но първо трябва да ги сварим, след което да ги охладим и отново да ги затоплим. Изглежда този метод има положителен ефект от начина, по който влияе върху нивата на кръвната захар. За това картофите присъстват толкова често в нашата диета.

Разнообразни и цветни растения вместо месо

Всички обичаме да ядем пържоли от бозайници, но трябва се опитаме да ги избягваме, тъй като има молекула на име TMAO, която причинява сърдечни заболявания. Червеното месо е виновникът. Бихме могли да заменим червеното месо с бяло месо от риба или пиле, но не в големи количества, защото високите нива на аминокиселини ще активират пътят mTOR

В краткосрочен план приемът на аминокиселини ще ни даде това от което имаме нужда, но в дългосрочен план всъщност ще ни навреди. Високите нива на аминокиселини скъсяват живота на бозайниците, за това трябва да правим точно обратното – да поддържаме нивата ниски.

Трябва да ядем колкото е възможно повече зеленчуци, особено цветни, но да избягваме тези, които са отгледани в перфектни условия. Ако храната има по-плътен цвят, то е индикатор, че съдържа полифенолни, които са много полезни молекули. Най-добри са домашните и биологични производства, те обикновено се отглеждат в естествени условия, които не са перфектни.

Маслините и авокадото са супер храна

Те съдържат мононенаситени мазнини, мастни киселини, които са основен активатор на определен ген за дълголетие, наречен SIR1.

Също имитират липолизния ефект, което е разграждане на мазнините, подобни ползи получаваме от гладуване, диета и Resveratrol.

Ако пропуснем закуска, по-късно чрез гладуване, ще разтопим част от нашите мазнини и ще генерираме мастни киселини подобни на тези от зехтина.

Трябва ли да караме децата ни да изяждат всичко до последната хапка?

В днешно време родителите не допускат децата им да останат гладни. Постоянно ги подтикват с „яж, хапни си, никога не оставай гладен„. Но всъщност трябва да е „Не яж толкова много, стой гладен, полезно е за теб„. Никога не трябва да принуждаваме децата си да ядат, а да ги оставим да поискат храна когато са гладни.

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.